Jandarmii au încătușat un membru PNL care împărțea pliante cu Dacian Cioloș

0

PNL Vrancea acuză intervenția brutală a unei echipe de jandarmi asupra unui tânăr liberal care împărțea în Piața Obor din Focșani pliante informative cu premierul Dacian Cioloș. Tânărul a fost încătușat și dus la sediul Jandarmeriei, apoi preluat de o ambulanță și transportat la Urgențe după ce a solicitat sprijin medical.
Mai mulți membri PNL Vrancea, alaturi de candidații la alegerile parlamentare Ion Ștefan și Liviu Bostan, au desfășurat astăzi o acțiune de informare în zona Obor din Focșani. Pliantele distribuite menționează sprijinul PNL pentru Dacian Cioloș și promovează proiectul România100, lansat de premier.

foto-bostan-toma-si-stefanMembrii PNL au fost legitimați și li s-a solicitat să-i urmeze pe jandarmi într-o zonă a pieței în care era parcată mașina de intervenție. „Unul dintre tinerii liberali din echipa PNL, tânăr în vârstă de 37 de ani, absolvent a două facultăți, a fost agresat de jandarmi, încătușat și urcat în duba cu care ”oamenii legii” veniseră la fața locului. Totul, fără motiv, ca răspuns la întrebarea tânărului liberal: ”De ce ne cereți actele? Ce am făcut?”. PNL Vrancea condamnă maniera scandaloasă în care jandarmii au acționat, la ordinul cuiva se pare, în condițiile în care, prima dată când a dat ochii cu grupul PNL, echipa de jandarmi nu a reacționat în nici un fel. PNL Vrancea solicită conducerii Jandarmeriei, Prefecturii Vrancea și Ministerului de resort să facă lumină în acest caz, pentru a se stabili cine a ordonat ca echipa liberală să fie oprită, legitimată și agresată fără motiv. A nu fi lăsat să discuți cu cetățenii în ziua de astăzi, în Republica PSD-istă Vrancea, reprezintă un abuz nepermis al celor care ar trebui să vegheze la respectarea legii”, se arată într-un comunicat de presă al PNL Vrancea.
Într-o conferință de presă susținută astăzi, Cătălin Toma, Ion Ștefan și Liviu Bostan au explicat ce s-a întâmplat în Piața Obor și au solicitat autorităților să demareze o anchetă.

31.10.2016

Punctul de vedere al INSPECTORATULUI DE JANDARMI JUDEŢEAN VRANCEA

Ca urmare a incidentului care a avut loc duminică, 30 octombrie a.c., în Bazarul Obor, din municipiul Focşani, pentru informarea obiectivă şi transparentă a opiniei publice, Jandarmeria Vrancea face următoarele precizări:

– Acţiunea jandarmilor din Bazarul Obor a avut drept scop asigurarea unui climat de ordine şi siguranţă publică, precum şi prevenirea şi combaterea faptelor antisociale;
– În respectiva locaţie publică, atenţia patrulei de jandarmerie a fost atrasă de un grup de aproximativ cinci persoane. Aceştia, la vederea forţelor de ordine au încercat să părăsească imediat zona, fapt ce i-a determinat pe jandarmi să le solicite legitimarea;
– În urma solicitării de legitimare adresată grupului de persoane, un singur bărbat din grup a refuzat cu vehemenţă să îşi decline identitatea şi a manifestat un comportament agresiv, adresând în mod repetat cuvinte şi expresii jignitoare la adresa forţelor de ordine;
– Jandarmii i-au precizat bărbatului că refuzul de a se legitima constituie contravenţie, faptă ce presupune conducerea acestuia la sediul unităţii în vederea stabilirii identităţii şi sancţionarea conform legii. Ca urmare a refuzului vehement al bărbatului de a se legitima şi a continuării manifestării în acelaşi mod, forţele de ordine l-au imobilizat, iar ulterior l-au condus la sediul unităţii, unde i s-a stabilit identitatea şi a fost sancţionat contravenţional cu suma de 300 lei pentru refuzul de legitimare şi adresarea de expresii jignitoare. Precizăm că bărbatul a mai fost sancţionat anterior de către Jandarmeria Vrancea, în data de 15.11.2013 şi 21.11.2014, pentru provocarea de scandal, ameninţări şi expresii jignitoare.
– Totodată, menţionăm că acţiunea de imobilizare şi conducerea persoanei la sediul unităţii este o măsură poliţienească prevăzută de lege, iar în situaţia dată, s-a desfăşurat în conformitate cu atribuţiile conferite de Legea 61 din 1991 republicată şi actualizată în 2016 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice (art.2, alineat 31).

Facem ferm precizarea că acţiunea desfăşurată duminică, 30 octombrie a.c., nu are nicio altă conotaţie aşa cum s-a speculat, iar instituţia îşi desfăşoară activitatea strict în domeniul aplicării legii. Imaginile prezentate surprind secvenţial doar momentul desfăşurării procedurii de imobilizare, fără a prezenta întregul context al activităţii preventive desfăşurate de Jandarmeria Vrancea.
Vă asigurăm de întreaga noastră disponibilitate pentru clarificarea oricăror aspecte legate de activitatea desfăşurată de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Vrancea şi ne exprimăm convingerea că veţi continua să informaţi în mod obiectiv, echidistant şi transparent opinia publică, referitor la orice subiect de interes pentru societatea românească.

INSPECTORATUL DE JANDARMI JUDEŢEAN VRANCEA
Compartimentul Informare, Relaţii Publice şi cu Publicul