IPJ Vrancea: dosare penale, amenzi și confiscări în urma unor controale în domeniul silvic

0
797

În urma activităţilor desfăşurate de poliţiştii vrânceni pe linia prevenirii și combaterii faptelor ilegale din domeniul silvic, au fost constatate 8 infracţiuni, au fost aplicate 21 de sancţiuni şi au fost confiscați 35 mc material lemnos, în valoare de peste 9400 de lei.

În perioada 23 aprilie – 06 mai a.c., polițiștii de ordine publică din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vrancea, împreună cu reprezentanți ai Gărzii Forestiere Focșani, ai Direcției Silvice Vrancea, ai Ocoalelor Silvice de Regim și jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Vrancea au desfășurat mai multe controale pe linia prevenirii şi combaterii faptelor ilegale asociate din exploatarea, transportul, deținerea, depozitarea, prelucrarea şi comercializarea materialelor lemnoase. În urma celor 237 de controale, din care 226 desfășurate pe drumurile publice, 189 în fondul forestier și 2 la depozite de materiale lemnoase/instalații de debitat lemn rotund, au fost constatate 8 infracţiuni prevăzute de Legea 46/2008 Rep. şi aplicate 21 de sancţiuni contravenţionale pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 171/2010 actualizată – privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice, în valoare totală de peste 8500 lei. Totodată, a fost dispusă măsura complementară a confiscării cantității de 35 m.c. material lemnos, în valoare totală de peste 9400 de lei.

Exemplu:

În perioada 29-30 aprilie a.c., polițiștii din cadrul Biroului de Combatere a Delictelor Silvice, împreună cu un specialist silvic din cadrul Gărzii Forestiere Focșani au efectuat un control la un depozit de materiale lemnoase, ocazie cu care s-a stabilit faptul că în perioada 01-29 aprilie a.c., operatorul economic în cauză ar fi expediat din incinta acestui depozit cantitatea de aproximativ 10 m.c. material lemnos, fără avize de însoțire. De asemenea, s-a constatat faptul că registrul de intrări-ieșiri de materiale lemnoase nu era completat la zi, avizele de însoțire aferente intrărilor/ieșirilor din luna aprilie 2020, nefiind înregistrate. În cauză, s-a procedat la sancționarea contravențională a societății cu amendă în valoare totală de 5.000 lei fiind dispusă și măsura complementară a confiscării contravalorii cantități de material lemnos, în cuantum de peste 4000 lei, în conformitate cu prevederile art. 19, alin.1, lit.b) și art. 21, lit.c), ambele din Legea 171/2010 rep. (IPJ Vrancea)