IPJ Vrancea: Atenție la hoții de/din mașini!

0
345

Astăzi, 9 iunie a.c., polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea împreună cu jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Vrancea au realizat o activitate  de conștientizare și informare a cetățenilor pentru prevenirea furturilor de și din autoturisme. Acțiunea s-a desfășurat în Târgul Auto din municipiul Focșani și zona Obor a municipiului Focșani. Deoarece majoritatea furturilor din autoturisme sunt cauzate de neatenția proprietarilor, cetățenii au fost sfătuiți să adopte o conduită preventivă în ceea ce privește protecția bunurilor personale și să nu lase în interiorul autoturismului lucruri de valoare chiar și atunci când părăsesc autoturismul pentru o perioadă scurtă de timp. De asemenea, având în vedere schimbările legislative pe linia prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de Covid 19, cetățenilor li s-a reamintit faptul că se menține obligativitatea portului măștii de protecție în spațiile deschise, în: piețe, târguri, stații pentru transportul în comun și alte zone cu potențial de aglomerare.

Sfaturile polițiștilor pentru prevenirea furturilor de autoturisme:

La coborârea din autoturism, scoateți cheia din contact, chiar dacă veți lipsi pentru un timp foarte scurt, chiar și atunci când doriți să parcați în curte sau în garaj și coborâți pentru deschiderea porților. Furtul unui autoturism cu cheile în contact durează doar câteva secunde;

-Parcați autoturismul într-un loc care sa fie vizibil din locuința dumneavoastră și, pe cât posibil, în locuri iluminate corespunzător și circulate intens.

-Montați un sistem de alarmă performant. În majoritatea cazurilor, acesta costă mai puțin decât paguba suferită în urma furtului mașinii.

-Schimbați imediat sistemele de siguranță ale autoturismului dacă ați pierdut sau v-au fost sustrase cheile acestuia.

-La autoturismele prevăzute cu sisteme electronice de siguranță este recomandat să montați un sistem alternativ care să blocheze funcționarea mașinii. Acest sistem suplimentar nu trebuie să fie controlat de computerul de bord.

Sfaturi pentru prevenirea furturilor din autoturisme:

-Nu lăsați la vedere, în interiorul mașinii, diferite bunuri de valoare (dispozitive antiradar, sisteme GPS, borsete, genți, borsete, aparatură electronic) chiar dacă lipsiți pentru scurt timp.

-În stațiile de alimentare cu carburanți, pe timpul achitării contravalorii combustibilului, acționați sistemul de închidere a ușilor.

-Pe perioada deplasării cu autoturismul, în special în cazul femeilor, acționați sistemul de închidere a ușilor (astfel veți evita să fiți deposedate la semafor de geanta aflată în interiorul mașinii).

-Când părăsiți autoturismul, geamurile trebuie să fie întotdeauna închise complet.

-Pe toate roțile autoturismului fixați dispozitive antifurt.

-Asigurați-vă că portierele s-au închis atunci când părăsiți mașina și acționați închiderea centralizată, chiar dacă pare că telecomanda a activat-o.

FOARTE IMPORTANT! În situaţia în care deveniţi victima unei infracţiuni de furt, anunţaţi Poliția la numărul unic de urgenţă 112, apelabil de la orice telefon mobil sau fix, indiferent că aveţi sau nu credit ori cartelă. (IPJ Vrancea)