IPJ Vrancea: acțiuni în stradă, pe linie rutieră și de siguranță publică

0
119

În perioada 8-10 septembrie a.c., polițiștii și jandarmii au desfășurat acțiuni pentru prevenirea și descurajarea faptelor comise cu violență, a situațiilor de risc și pentru combaterea consumului de droguri. În cele trei zile de weekend, polițiștii au intervenit la peste 180 de apeluri prin SNUAU 112. Acțiunile desfășurate au fost menite să identifice și să abordeze în mod eficient orice potențială amenințare pentru siguranța societății, asigurându-se un climat de ordine și siguranță publică, dar și creșterea gradului de disciplină în segmentul rutier. Au fost organizate filtre rutiere în municipiul Focșani dar și în localitățile Homocea, Vidra, Vulturu, Mărășești, Nănești, Gugești, Panciu iar la limita cu județele Buzău, Bacău, Brăila, Galați și Covasna s-a acționat în sistem cascadă pentru combaterea încălcării regimului legal de viteză.

În cadrul acțiunilor, cetățenii au fost informați cu privire la riscurile consumului de droguri și consecințele unui comportament agresiv și controlate autovehiculele oprite. Astfel, conducătorilor auto le-au fost aduse la cunoștință modificările legislative în materie penală (*Legea Anastasia*) respectiv, în cazul conducătorului auto aflat sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive ori fără a deține permis de conducere și care provoacă un accident rutier soldat cu decesul victimei acesta va fi condamnat la închisoare cu executare, fiind eliminată posibilitatea de a fi condamnat cu suspendarea executării pedepsei.

Polițiștii rutieri au acționat cu efective mărite la finalul acestei săptămâni, pentru prevenirea și combaterea principalelor cauze generatoare de evenimente rutiere. Scopul acțiunilor a fost acela de preveni și de a identifica și extrage din trafic acele persoane care prin inconștiență sau nepăsare, se urcă la volan sub influența alcoolului sau a drogurilor.

Pe parcursul întregii săptămâni au fost controlate peste 3000 de vehicule, fiind testați 784 de șoferi cu aparatul etilotest și 26 șoferi cu aparatul drugtest. Pentru neregulile constatate au fost constatate 6 infracțiuni la regimul rutier, aplicate sancțiuni contravenționale conform O.U.G. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, reținute 65 de permise de conducere (37 pentru depășirea limitei legale de viteză și 5 pentru consum de alcool) și retrase 23 certificate de înmatriculare. (IPJ Vrancea)