duminică, iunie 23, 2024
AcasăSocietateInspectoratul Școlar Vrancea cere unui jurnalist să-și dezvăluie sursele în baza „legii...

Inspectoratul Școlar Vrancea cere unui jurnalist să-și dezvăluie sursele în baza „legii accesului la informații de interes public”

Inspectoratul Școlar Vrancea cere unui jurnalist să-și dezvăluie sursele în baza unei legi care nu are nicio legătură cu activitatea unei instituții de presă private, respectiv „legea accesului la informații de interes public”. Vrancea 24, publicație membră a rețelei PRESShub, a scris un articol despre calificativul obținut de o directoare de la Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret” din Focșani. Directoarea a dat în judecată Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Vrancea, iar juriștii instituției au găsit două soluții absurde pentru a-și pregăti apărarea

Pe de o parte, au cerut jurnalistului Sebastian Oancea, semnatarul articolului, să divulge sursa din interiorul ISJ care se presupune că a furnizat informația despre calificativele profesorilor. Doar că un jurnalist nu poate fi obligat să-și dezvăluie sursele, în acest sens existând decizii inclusiv ale Curții Europene pentru Apărarea Drepturilor Omului (în baza Art. 10 – libertatea de exprimare, din Convenția Europeană a Drepturilor Omului), dar și ale instanțelor românești. Dar mai absurd este faptul că ISJ face solicitarea în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public. Actul normativ se referă însă doar la instituții publice, nu la entități private și cu atât mai puțin la jurnaliști.

„CĂTRE REDACTIA ZIARULUI VRANCEA 24 – În atenţia domnului Sebastian OANCEA

În vederea pregătirii apărării în dosarul nr. 1709/91/2023 aflat pe rolul Tribunalului Vrancea – Secția a II-a Civilă şi de Contencios Administrativ Fiscal, ce are ca obiect anulare act administrativ, iar subscrisul, Inspectoratul Şcolar Județean Vrancea, are calitatea de pârât, în contradictoriu cu numita Simion Nataşa în calitate de reclamant, prin prezenta, în temeiul Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, vă solicităm să ne comunicați în termen legal, dacă instituția noastră v-a furnizat informații cu privire la calificativul de «bine» obținut de sus-numita pentru activitatea pe care a desfăşurat-o în calitate de director al Colegiului Național Pedagogic Spiru Haret” Focşani în anul şcolar 2022-2023, după soluționarea contestaţiilor”, se arată în adresa trimisă redacției Vrancea 24. Documentul este semnat de prof. Gabriela Daniela Marchitan, inspectoarea școlară generală, și, atenție, de juristul Zamfir Enoiu.

Articolul de la care a plecat inițiativa ISJ Vrancea se intitulează Singurul director din Vrancea care nu a obținut calificativ „foarte bine” este de la Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret” din Focșani. Supărarea directoarei de școală care a dat în judecată ISJ, dar și presiunea pusă de instituție asupra jurnalistului nu au nici o bază. Calificativele obținute de directorii de școli sunt informații cu caracter public, nu secret de serviciu. (PRESShub)


ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu