INSP: Copiii care vor merge împreună cu părinţii vaccinaţi într-o ţară din zona ”galbenă” vor trebui să intre în carantină la întoarcerea în România

0
256

Florentina Furtunescu de la Institutul Naţional de Sănătate Publică a afirmat, într-o conferinţă de presă, că, în cazul în care părinţii vaccinaţi pleacă cu copiii într-o ţară cu incidenţă ridicată, copiii reprezintă un vector de transmisie. Prin urmare, în acest caz, copiii trebuie să rămână în carantină la revenirea în România. „Această întrebare are un răspuns care variază în funcţie de situaţia epidemiologică din ţările unde călătoresc familiile cu copii. În orice caz, dacă, să spunem, o familie care călătoreşte cu un copil într-o ţară cu incidenţa ridicată a COVID-19, la întoarcerea în România copilul prezintă riscul de a răspândi boala, el este un vector, de aceea el trebuie ţinut în carantină timp de 10 zile şi unul dintre părinţi trebuie să stea cu copilul. Acestea sunt, să spunem, implicaţiile de natură populaţională ale călătoriei”, a explicat reprezentantul INSP.

Luni, 18 ianuarie, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a stabilit că persoanele care intră în România după 10 zile de la primirea celei de-a doua doze de vaccin sunt exceptate de la măsura carantinării. Aceeaşi decizie a fost luată şi în cazul persoanelor care intră în contact cu un caz confirmat, dacă acel contact a avut loc la mai mult de zece zile de la primirea dozei de rapel.