Încasările de Revelion, în scădere cu 40% față de anul 2019, anul de referință în turism înainte de pandemie

0
502

Doar 121.000 de turiști șiau petrecut Revelionul 2021/2022 întro destinație din România, cu 32% mai puțin în comparație cu Revelionul 2019/2020, și au cheltuit aproape 25,6 milioane de euro, în scădere cu 40% raportat la aceeași perioadă a anului 2019, an de referință în turismul autohton, arată datele centralizate de Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).
După doi ani de restricții, românii au putut sărbători Revelionul în condiții aproape normale, întrucât autoritățile au ridicat o parte din măsurile impuse în contextul pandemiei de coronavirus. Cu toate acestea, cei mai mulți români au preferat să petreacă noaptea dintre ani în grup restrâns și, mai ales, în locuri mai izolate. Față de anii trecuti, rezervările pentru Revelion sau făcut pe ultima sută de metri, iar durata sejurului a scăzut de la 5 la 3 nopți de cazare față de anul trecut, explicația fiind și faptul că zilele legale nelucrătoare de 1 și 2 ianuarie au picat în weekend. În consecință, multe unități de cazare din România au avut un grad de ocupare mic sau chiar au fost goale. Cel mai mare număr de locuri vândute de Revelion sa înregistrat în turismul rural aproximativ 48.000, turiştii petrecânduși noaptea dintre ani la pensiuni, cu 20% mai puțin faţă de 2019/2020. În aceste destinații, pe lângă ofertele tradiționale, au fost pregătite și pachete turistice atractive, cu cazare și masă de tip all inclusive. Așa cum neam așteptat pe locul secund în clasamentul destinațiilor interne alese de români se află zona montană, unde peste 40.000 de turiști șiau petrecut Revelionului, totuși cu 18% mai puțin față de anul 2019. Cele mai solicitate stațiuni au fost cele cunoscute de pe Valea Prahovei, Poiana Brașov, zona RucărBran, Păltiniş, Rânca, Straja, precum și cele din Maramureș și Bucovina. O noutate pentru turiști a fost deschiderea primei pârtii olimpice de schi din România şi a telegondolei din staţiunea montană Borşa, situată la poalele Munţilor Pietrosul Rodnei.
Stațiunile balneare au găzduit de Anul Nou peste 16.000 de români, în scădere cu 37% față de anul 2019. Cele mai vândute pachete au fost cele cu 3 nopți de cazare și demipensiune, petrecere de Revelion, dar și acces gratuit la piscină, saună și sala de fitness. Cea mai mare scădere de 57%, sa înregistrat în hotelurile si restaurantele din Bucuresti si orașele din
țară, deoarece multe locații nu au fost deschise din cauza lipsei de turiști, dar și de personal. Astfel că doar 13.500 de români au ales să se distreze întrunul dintre hotelurile situate în marile centre urbane, unde sejurul minim a fost de 2 nopți. Ca în fiecare an, au fost făcute rezervări și în Delta Dunării și pe litoralul românesc, numărul turiștilor fiind totuși mic comparativ cu alte destinații. “E important de subliniat faptul că în unitățile de cazare din țară nu au existat limită de capacitate și au fost acceptate persoanele vaccinate sau trecute prin boală, precum și persoanele testate, iar în restaurante singura restricție a fost ca acestea să funcționeze la 50% din capacitate. În anul 2021, lipsa voucherelor de vacanță a dus la creșterea numărului de turiști cazați în structuri neclasificate, care, în unele stațiuni, a ajuns să depășească numărul locurilor în unitățile clasificate. Astfel, jumătate din cei prezenți în stațiunile de pe Valea Prahovei au fost cazați în vile și apartamente neclasificate și au petrecut noaptea de Revelion în aceste structuri, cu mâncare și băutură adusă de acasă sau comandată online”, a declarat Dragoș Răducan, primvicepreședinte executiv FPTR.

Numărul celor care au petrecut sărbătorile de iarnă în alte ţări a scăzut cu aproximativ 42% față de anul 2019 în aceeași perioadă. Dea lungul anului, incertitudinea și teama privind introducerea unor restricții au afectat vacanțele românilor în străinătate, iar numărul acestora a depins de clasificarea țărilor conform ratei de incidență. De aceea, turiștii care au preferat să petreacă noaptea de Revelion întro destinație externă sau hotărât în ultima clipă. Profitând de vremea caldă, o parte dintre români au ales să călătorească cu autoturismul personal în
țările apropiate din Europa, pentru a evita zonele aglomerate din aeroporturi și schimbările permanente cu privire la regulile de călătorie cu avionul. Astfel, în acest an, scăderea cererii față de anul 2019 și pierderile suferite în anul 2020 au determinat companiile aeriene să majoreze tarifele spre destinațiile solicitate în această perioadă. Cele mai mediatizate locații unde români au ales să își petreacă noaptea dintre ani au fost destinațiile exotice îndepărtate precum: Egipt, Emiratele Arabe Unite, Zanzibar, Thailanda, Republica Dominicană, Cuba, Mexic sau Kenya. Printre preferințele turiștilor au fost și țări precum Malta și Israel.
Și anul acesta sa păstrat tendința de organizare pe cont propriu a vacanțelor, folosind platformele de rezervări online, mai ales pentru rezervarea biletelor de avion și a cazărilor în destinații externe, chiar dacă pe siteurile specializate în promovarea ofertelor restaurantelor și hotelurilor de Revelion numărul acestora a fost foarte mic comparativ cu anul 2019.
Aceste date sunt aproximative, au fost obţinute pe baza estimărilor furnizate de membrii FPTR şi a sondajului aplicat unui număr semnificativ de operatori din turism. (comunicat Federația Patronatelor din Turismul Românesc)Surprize La Domicliu Focsani
Comandă o Surpiză la Domicliu ! Livrăm în toată Vrancea, la Data și Ora Stabilită de Tine!


Administrare și Mentenanță Site-uri de Prezentare și Magazin Online></a></div>    </div>

    <footer>
      <!-- post pagination -->      <!-- review -->
      <div class=
Articolul precedentMinistrul Educației despre lipsa olimpiadelor la unele materii importante: ”Listele cu olimpiadele vor fi actualizate și cu alte competiții”
Articolul următorFocșănenii se pot programa online pentru depunerea actelor de identitate