În atenția persoanelor cu astm bronșic

0
311
DSP Vrancea aduce în atenția publică factorul de risc la care se expun persoanele care suferă de astm bronșic. Acestea vor trebui să își ia măsuri suplimentare de prevenție deoarece suntem în perioada de trecere de la primăvară spre vară, cu alternanțe bruște de vreme mai rece spre cea caldă și invers. Simptomele astmului bronsic sunt produse de anumiți factori declanșatori – alergeni (polenul anumitor plante, părul de animale, acarieni, gândaci, mucegaiuri și anumite alimente, cât și infecțiile respiratorii sau vremea rece). În contextul pandemic cu COVID-19 în care ne aflăm, există un risc și mai mare pentru persoanele care au astm bronșic.
Astmul reprezintă o problemă serioasă de sănătate publică, care afectează toate grupele de vârstă, cu o prevalenţă în creştere în multe ţări aflate în curs de dezvoltare, cu creşterea costurilor terapeutice și care constituie o povară din ce în ce mai mare pentru pacienţi și societate. Din fericire, astmul poate fi ținut sub control cu tratamentul potrivit la momentul potrivit: tratamentul specific, care se administrează la recomandarea medicului specialist. Cu toate acestea, până la 70% dintre pacienți, în momentul în care se simt bine, aleg să renunțe la tratament și îl folosesc doar în situațiile de urgență.
Întârzierea diagnosticului poate să ducă la distrugeri ireversibile la nivelul plămânilor. DSP Vrancea recomandă populației ca, în situația în care apar simptomele respiratorii însoțite de febră, să evite automedicația sub orice formă și să se prezinte la medicul de familie pentru diagnosticare și pentru a stabili o eventuală indicație de spitalizare. (DSP Vrancea)