joi, iulie 18, 2024
AcasăStiri InterneImportant pentru absolvenţii de învăţământ - promoţia 2023

Important pentru absolvenţii de învăţământ – promoţia 2023

Absolvenţii care nu s-au înregistrat la AJOFM/AMOFM în termen de 60 de zile de la absolvire, se pot înscrie în evidenţa agenţiei de ocupare a forţei de muncă din raza căreia au domiciliul/reşedinţa pentru a beneficia de pachetul de măsuri active de stimulare a ocupării: informare şi consiliere profesională, medierea muncii, cursuri de formare profesională, prima de inserţie. De asemenea, există diferite alte măsuri de susţinere şi stimulare a ocupării (prime de mobilitate, de activare etc.).

Potrivit prevederilor Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, absolvenţii instituţiilor de învăţământ şi absolvenţii şcolilor speciale, în vârstă de minimum 16 ani, se înregistrează la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă din raza cărora îşi au domiciliul şi se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, beneficiază de o primă de inserţie egală cu de 3 ori valoarea indicatorului social de referinţă (ISR) în vigoare la data încadrării (ISR – 598 lei).

Prima de încadrare se acordă pe o perioadă de 12 luni absolvenţilor înregistraţi în baza de date a AMOFM/AJOFM care se încadrează, potrivit legii, într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 15 km de localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa.

Prima de instalare – se acordă şi tinerilor absolvenţilor înregistraţi în baza de date a AJOFM care se încadrează în muncă, cu normă întreagă, pentru o perioadă de cel puţin 12 luni, într-o altă localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km faţă de localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa şi ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul sau îşi stabilesc reşedinţa în localitatea respectivă sau în localităţile învecinate acesteia.

Prima de relocare se acordă tinerilor absolvenţilor înregistraţi ca şomeri la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă care se încadrează în muncă, pentru o perioadă de cel puţin 12 luni, potrivit legii, într-o altă localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km faţă de localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul sau îşi stabilesc reşedinţa în localitatea respectivă sau în localităţile învecinate acesteia.

Prima de activare se acordă tinerilor absolvenţilor înregistraţi în baza de date a AJOFM, de cel puţin 30 de zile, care nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj, în situaţia în care se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă mai mare de 3 luni, ulterior datei înregistrării la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi este în valoare de 1.000 de lei.

Pentru a veni în sprijinul integrării pe piaţa muncii a absolvenţilor înregistraţi în evidenţele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, în luna octombrie ANOFM va organiza, la nivel naţional, Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi. Informaţii detaliate privind acordarea indemnizaţiei de şomaj pentru absolvenţii de învăţământ sunt afişate pe site-ul instituţiei www.anofm.ro, secţiunea Persoane fizice/ Indemnizaţii de şomaj si venituri de completare, sau pot fi obţinute prin contactarea agenţiilor teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă ale căror date de contact se regăsesc aici. (ANOFM)


ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu