Premierul Ilie Bolojan și ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, au susținut vineri o conferință de presă, în care au anunțat o serie de măsuri incluse în pachetul al doilea pregătit de Guvern pentru scăderea cheltuielilor bugetare. Cei doi oficiali au vorbit, în principal, de propunerile privind reforma administrației publice locale. Pachetul al doilea de măsuri va fi prezentat Parlamentului, în sesiune extraordinară, la sfârșitul lunii iulie.
Iată principalele declarații ale șefului Guvernului:
- Administrația locală este una dintre cele mai importante. Urmează educația, sănătatea, ordinea publică și apoi administrația centrală. Astăzi vă prezentăm principalele propuneri pe care de săptămâna viitoare le vom discuta, astfel încât până la finalul lunii să avem pachetul finalizat. Țara nu se schimbă doar din București, ci din fiecare județ, din toate orașele și comunele țării noastre.
- Sunt trei direcții importante. Una este să avem mai multă eficiență și mai multă responsabilitate în administrația publică locală. A doua e să întărim capacitatea administrativă pentru a gestiona probleme, a genera dezvoltare. A treia direcție ține de descentralizare și digitalizare, în așa fel încât prin adoptarea acestor politici să avem o administrație care are decizia aproape de cetățean.
- Eu o să mă refer la prima direcție. Una dintre măsurile importante va f: plafonarea numărului de angajați care va fi stabilit pentru fiecare localitate la nivel național. Pentru primării, indicatorul principal va fi numărul de locuitori. Pentru consiliile județene pot fi indicatori rafinați, pot fi numărul de UAT-uri. În acest fel vom avea un număr maxim de angajați ai primăriilor și ai consiliilor județene.
- De ce e nevoie de această măsură? Avem azi primării cu număr mic de angajați care funcționează bine și avem aceleași primării având o populație asemănătoare cu număr mult mai mare de angajați, unde nu se vede niciun plus de servicii, de calitate, pe care cetățenii să-l perceapă. Avem CJ-uri care au 100 de angajați și avem CJ-uri mai mici care au peste 200 de angajați. Nu s-a constatat că la cele cu număr redus nu își gestionează problemele. Acolo unde personalul a fost supradimensionat va fi redus, acolo unde personalul este deja redus, acest lucru nu îi va afecta. Dimpotrivă, vor avea ocazia să își stabilească organigrama cum vor.
- A doua măsură este limitarea numărului de polițiști locali, în sensul în care norma de azi, de la un polițist la 1.000 de locuitori, să fie majorată. Cum? Rămâne să stabilim cu primăriile. Și aici avem situații în care suntem la extreme. Avem orașe care au 1 polițist la 2.000 de locuitori și avem alte orașe, de exemplu Buzău, care au mult peste limita legală.
- O altă măsură importantă e stabilirea unei grile de salarizare unică pentru localitățile care nu-și acoperă din venituri proprii nici măcar cheltuielile de personal. Azi, fiecare consiliu local își stabilește grila de personal și nivelul de salarizare. Stabilirea unei grile la nivel național, pe care nu o vor putea depăși, este o decizie corectă având în vedere că în fapt guvernul asigură finanțarea acestor localități cu sume importante.
- Un funcționar public va putea avea norma împărțită între două – trei primării. La o primărie mică, colaborarea între primării este foarte importantă. Un contabil poate rezolva problemele de contabilitate cu o jumătate de normă la primărie, o jumătate de normă la alta. Mă gândesc la alte componente de colaborare între primării, inclusiv partajarea de servicii, unele primării au servicii proprii de curățenie. Sunt situații în care nu mai avem biblioteci în rural și un bibliotecar poate lucra la două primării. Un bibliotecar la o comună mică nu se justifică cu normă întreagă.
- Un lucru important este reducerea cabinetelor aleșilor locali, inclusiv a demnitarilor de la nivel central. Pe lângă fiecare ales local există un număr de oameni în cabinet. Doi la un primar de comună, la un președinte de CJ patru și așa mai departe. Putem reduce acest număr, pentru că la nivel de țară numărul acestora depășește 10.000. La fel cum ne propunem și la nivel central să reducem, cred că putem reduce și la nivel local, să avem administrații mai eficiente.