Generalul Nicolae Ciucă nu va mai fi șeful Statului Major al Apărării

0

Șeful militar al Armatei României se apropie de finalul carierei. Ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, a anunțat, în cadrul unei emisiuni tv, că nu-i va prelungi mandatul șefului Statului Major al Apărării, generalul Nicolae Ionel Ciucă. Mandatul generalului Ciucă expiră în luna ianuarie. “Nu voi prelungi acest mandat al șefului Statului Major al Apărării. Legea prevede un mandat de patru ani de zile, cu posibilitatea prelungirii acestui mandat. Din ceea ce m-am uitat eu în arhive, a fost o singură situație în care s-a prelungit mandatul unui fost șef al Statului Major al Apărării și am dorit să mențin aceeași cutumă. Nu vreau să ajung să vă spun care este părerea mea despre generalul Ciucă pentru că am lucrat cu dânsul aproape doi ani, știu capacitățile domniei sale, știu ce a făcut pentru Armata României și ce poate face”, a declarat ministrul Gabriel Leș, la Antena 3.

Generalul Nicolae Ciucă va împlini, peste două luni, 52 de ani. El este militar de carieră, unul dintre cei mai apreciați conducători din Armata României. Nicolae Ciucă a activat mulți ani la unitățile militare din Craiova. În martie 2007, a fost numit locțiitor al comandantului Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată ”Unirea Principatelor” din Focșani. În februarie 2009 a devenit comandantul acestei mari unități focșănene, iar doi ani mai târziu a fost numit comandantul Diviziei 2 Infanterie „Getica” din Buzău. De aici a făcut pasul către Statul Major al Forțelor Terestre și Statul Major General. De la 1 ianuarie 2015 este șeful Statului Major General, devenit, între timp, Statul Major al Apărării.

Decizia ministrului PSD al Apărării Naționale poate avea și o conotație politică, generalul Nicoale Ciucă fiind văzut de puterea politică drept un apropiat al președintelui Klaus Iohannis. De asemenea, nu sunt de neluat în seamă nici eventualele interese de multe miliarde de dolari din jurul achiziționării de echipamente, avioane, mașini de luptă, tehnică militară, nave, armament pentru înzestrarea armatei României.