GALERIE FOTO Școală modernă, lăsată în paragină de autorități

0
345

Inaugurată cu fast, cu puțin timp înainte de alegerile legislative din anul 2008, Școala din Balta Raței, comuna Vînători, a cărei construcție a costat 8 miliarde de lei vechi, bani de la guvernul Tăriceanu, este acum la un pas să se transforme într-o ruină, deși, la momentul inaugurării, reprezenta mândria comunei și, implicit, a politicienilor locali.

La data inaugurării, școala era una dintre cele mai moderne din județ, dispunând de grupuri sanitare moderne, cu apă caldă, dozatoare de apă, centrală proprie și facilități pentru persoanele cu handicap. „Mai avem multe de făcut aici, pornind de la gardul împrejmuitor, un teren de sport și reabilitarea vechii școli, pentru a face o sală de spectacole, un punct farmaceutic și de consultații. Azi am inaugurat și un telecentru, unde aveți la dispoziție telefon, fax, internet și tot ce vă trebuie. Sperăm să punem și asfalt la Balta Raței, pentru că este o zona sănătoasă, unde am putea atrage investiții”, declara, în 2008, fostul edil al comunei Vînători, Gheorghe Macovei.

Nu numai că vorbele au rămas la stadiul de vorbe, însă la această oră, după câțiva ani de funcționare, în școală bate vântul. Edificiul a fost abandonat de autorități, se degradează văzând cu ochii, a fost cuprins de bălării. Mai mult, din centrală s-au furat cazanele și pompele iar terenul de sport și locul de joacă servesc drept spațiu de depozitare pentru utilaje agricole. Întrebat de ce a fost lăsată în paragină, fostul edil Macovei a răspuns: „Școala a fost funcțională până acum câțiva ani, ea deservea peste 30 de elevi, însă pentru că nu au mai fost elevi care să învețe acolo, puținii copii care au mai rămas au fost mutați la o altă școală. E păcat de asemenea investiție, actualul primar ar trebui să se preocupe să-i dea o utilitate acestui imobil, pentru că se va degrada”. Primarul comunei Vînători, Ionel Lupu, nu a putut fi contactat pentru a prezenta un punct de vedere. Clădirea mai este folosită acum doar ca secție de vot.