FOTO VIDEO Sculptorii amatori în gheață s-au întrecut în opere de artă de Bobotează

0
279

Credincioşii din mai multe comune din zona montană a Vrancei au asistat duminică la slujba de sfinţire a apelor, cunoscută în popor drept sărbătoarea de Bobotează.  Enoriaşii au fost întâmpinaţi la biserici de un ansamblu de sculpturi de cruci în gheaţă, lucrări care aparţin unor meşteri locali şi crucile sunt confecţionate din apa îngheţată a râului care le traversează localităţile.

La Prahuda, sătenii au realizat nu mai puţind de trei cruci din apa îngheţată pârâului Teleajen. Ei au cărat cu căruţele blocurile de gheaţă până în curtea bisericii, unde le-au şlefuit şi le-au împodobit de sărbătoare.

Cruci din gheaţă au fost confecţionate şi la Năruja. La biserica din satul Podul Nărujei, cu hramul Sf.Împăraţi Constantin şi Elena, enoriaşi pricepuţi au confecţionat adevărate opere de artă. La biserica unde păstoreşte preotul Vasile Bratie,  în ziua de Ajun a Bobotezei au fost confecţionate cruci de gheaţă, sfeşnice şi, bineînţeles, masa de gheaţă, iar printre cei care au ajutat la şlefuire s-a aflat şi părintele Bratie.

Și la Burca au fost confecționate cruci de gheață cu ocazia sfințirii apelor de Bobotează.