FOTO VIDEO Primarii din Vrancea, invitați să depună proiecte pentru racordarea satelor la rețeaua de gaze naturale

0
1343

Directorul general al Societății Naționale de Transport Gaze Naturale TRANSGAZ SA, Ion Sterian, s-a întâlnit astăzi cu primarii din Vrancea. Tema de discuție a fost racordarea localităților din mediul rural la rețeaua de alimentare cu gaze naturale. Potrivit statisticilor naționale, doar 3 din 10 locuințe din România se încălzesc cu gaze naturale. “TRANSGAZ a preluat și partea tehnică, cu tot ce înseamnă programul acesta de racordare a localităților la gaze. ”Este singurul loc din țară unde sunt specialiști adevărați. Și în colaborare cu dumneavoastră, primarii, cu autoritățile publice locale ale județului și cu Guvernul conlucrăm, pentru că avem toate sumele necesare, nu numai pentru județul Vrancea, ci pentru toată țara avem sursele financiare asigurate. Vine acum un program al Guvernului, foarte repede din care face parte și Transgaz, unde vor fi aplicate sume importante pentru rețeaua dumneavoastră de distribuție. Asta înseamnă că trebuie să aveți studii de fezabilitate de calitate și dacă aveți toate documentațiile întocmite cum trebuie veți accesa aceste fonduri pentru a implementa proiectul”, potrivit lui Ion Sterian, directorul general al TRANSGAZ SA.

“Noi, încă de acum câțiva ani, am pregătit pentru fiecare județ o strategie de dezvoltare astfel încât toate localitățile care nu beneficiază de alimentare cu gaze să poată fi alimentate. Această strategie a fost gândită de noi din birou, dar în funcție de ceea ce ne spuneți dumneavoastră, de politica de dezvoltare economică, de situația reală din teren, această strategie poate fi adaptată la politica dumneavoastră de dezvoltare”, a precizat și Mihai Leahu, directorul Departamentului de Proiectare și Cercetare din TRANSGAZ. În cadrul întâlnirii, primarii localităților au formulat o serie de întrebări și au făcut unele sugestii reprezentanților companiei de transport gaze naturale.

Proiectul de conectare a satelor românești la rețeaua de gaze naturale a fost readus în prim-plan în urmă cu circa doi ani de către deputatul PNL Vrancea, Ion Ștefan. Între timp, la începutul lunii februarie a.c., Guvernul Orban a adoptat o ordonanță de urgență prin care se demarează procedurile de conectare a satelor românești la rețeaua de distribuție a gazelor naturale.