FOTO-VIDEO Dispute politice și juridice pe marginea construirii unui spital în Focșani

0
Puterea și opoziția din Vrancea au un nou subiect de dispută: construirea unui nou spital în Focșani. Pornind de la promisiunea fostului premier Mihai Tudose, primarul Cristi Misăilă (PSD) a introdus în ședința Consiliului Local Focșani din 23 ianuarie un proiect de hotărâre privind trecerea în domeniul public al județului Vrancea a unei suprafețe de 6,2 hectare, în vederea construirii unui spital județean. Proiectul a fost introdus pe ordinea de zi chiar la începutul ședinței și avea atașate niște adrese din partea mai multor instituții publice cu privire la situația acelui teren. Adresele instituțiilor nu lămuresc situația juridică a terenului, dar primarul Misăilă și PSD au insistat să se voteze proiectul în ședința din 23 ianuarie. De cealaltă parte, opoziția a cerut clarificări și un răgaz de 2-3 zile pentru documentare, solicitare neacceptată de majoritate. În consecință, cei 9 consilieri din opoziție nu au votat proiectul primarului iar acesta nu a trecut, fiind nevoie de două treimi din voturi. Acest fapt i-a nemulțumit pe cei de la PSD, care au lansat mai multe critici și acuzații la adresa consilierilor PNL. „Este vorba de rea voință din partea liberalilor, deoarece, chiar dacă proiectul a fost anunțat înainte de ședință, dat fiind timpul scurt premergător implementării acestui proiect finanțat de Banca Mondială, ne-am întâlnit cu colegii liberali, am discutat cu ei toate aspectele, le-am citit toate documentele legate de proiect și au spus că trebuie să se edifice dacă este sau nu bine să voteze acest proiect. Le-am spus că votează doar oportunitatea, de legalitate răspund alți oameni, funcționari publici ai primăriei, respectiv juriști și secretarul municipiului Focșani și cei ai Prefecturii. De asemenea, le-am explicat că există riscul ca, dacă nu elaborăm în cât mai scurt timp documentele, să pierdem finanțarea acestui proiect, iar liberalii asta doresc, să spună că PSD nu a făcut nimic. Liberalii se opun la toate proiecte și profită în special în cazul celor care necesită votul a două treimi din rândul consilierilor locali. E o opoziție distructivă, este o activitate în spirit de turmă, condusă de interese, de indivizi care nu și-au putut depăși condiția morală de învinși. Sunt conduși de interese personale”, a declarat primarul Cristi Misăilă.
La rândul lor, consilierii PNL susțin că nu se opun construirii unui spital nou în Focșani dar solicită clarificarea situației juridice a terenului pe care se va amplasa această construcție. Liberalii consideră că este nevoie de un răspuns clar și din partea Ministerului Apărării Naționale, din moment ce terenul propus este înconjurat de proprietăți ale armatei. ”Noi niciodată nu am fost împotriva construirii unui spital în Focșani. Primarul a venit cu un proiect pe ordinea de zi chiar înaintea ședinței și ne-a pus hârtiile pe masă, ne-a citit câteva rânduri care i-au convenit lui și noi trebuia să votăm. Am cerut 2-3 zile pentru a ne lămuri și am cerut clarificarea situației juridice a terenului. Primarul ne-a spus că e terenul nimănui. Cum așa, suntem în vestul sălbatic? Mi se pare că acest proiect e tras la indigo cu proiectul pentru luminițele de sărbători din 2012, în urma căruia s-a deschis un dosar la DNA”, a declarat consilierul local PNL, Nicu Tănase. Liberalii îi cer primarului să-și asume răspunderea și să întocmească un proces-verbal al Comisiei de Fond Funciar prin care să emită o decizie cu privire la dreptul de proprietate asupra terenului respectiv. ”Noi îi cerem primarului Misăilă să convoace Comisia de Fond Funciar și să emită actul de proprietate. De asemenea, cerem măcar avizul de principiu din partea MApN. Noi vrem să votăm proiectul privind trecerea terenului în domeniul public al județului Vrancea după clarificarea situației juridice, vrem să votăm în cunoștință de cauză, documentat, să nu ne trezim cu surprize mai târziu”, a mai spus președintele PNL Focșani, Nicu Tănase.

Terenul propus pentru construirea unui spital nou se află la marginea Focșaniului, în zona Praktiker, și se învecinează cu proprietăți ale armatei.