FOTO VIDEO Cum se cultivă legume bio în solarul Căminului de Bătrâni din Focșani

0
332

Anul acesta, bătrânii Căminului pentru Persoane Vârstnice din Focșani se vor delecta cu legume produse de ei în solarul construit în grădina instituției. Conducerea unității susține că ideea realizării acestui solar a prins bine la beneficiarii căminului, care vor avea o nouă preocupare plăcută în afara activităților cotidiene. “Este o terapie foarte bună pentru aceste persoane, lucru recomandat și de programele noastre. Scopul este ca acești bătrâni să nu se simtă marginalizați. La început, au fost puțin reticenți la idee, dar ușor-ușor au prins curaj și acum își petrec mult timp în solar, cu îngrijirea plantelor. Solarul se află în administrarea exclusiv a lor”, ne-a precizat preotul Cătălin Ifrim, directorul Căminului pentru Persoane Vârstnice din Focșani.

 Bătrânii au pregătit terenul, l-au arat, l-au îngrășat natural cu gunoi de la o fermă de păsări și au început să planteze pe el legume dintre cele mai diverse: roșii, ardei, castraveți, vinete, salată. “Din curiozitate m-am apucat de cultivat roșii. La mine, plantarea se face la milimetru. Distanța între plante trebuie să fie de 70 cm, nici mai mult, nici mai puțin. Am fost un om ordonat în viața mea și îmi place această activitate. Trebuie să-ți placă munca agricolă, pentru că dacă nu se întâmplă asta nu faci nimic”, ne-a declarat Vasile Mirică, de 87 de ani.

Foarte activă este și tanti Stănica, de 78 de ani, care ne dezvăluie în câteva cuvinte secretul unei recolte bogate. “Punem de toate în pământ și o să iasă. O să luăm 5 kg de roșii la fiecare fir, o să vedeți când o să mai veniți pe aici. Dacă nu pui dragoste în ceea ce faci, nu se face nimic”, spune încrezătoare Stănica Covaci. Produsele obținute în solar vor fi folosite pentru consumul propriu al beneficiarilor instituției.