FOTO-VIDEO Ansamblul ”Chipărușul” din Nereju, invitat în premieră la Ziua Cucilor, la Brănești

0
364

Dacă mascații din Păunești sunt invitați de tradiție, deja, la Ziua Cucilor din comuna Brănești, județul Ilfov, iată că, la ediția din acest an, printre participanți s-au numărat și membrii Ansamblului ”Chipărușul” din comuna Nereju. Autoritățile locale și culturale din Brănești au considerat că și obiceiul ”Chipărușului” se poate înscrie în rândul tradițiilor asemănătoare ”Cucilor” din sudul țării. Astfel, la Ziua Cucilor 2019 au ajuns și 17 membri ai ansamblului tradițional din comuna Nereju, delegația fiind condusă de Natalița Dudu, directorul Căminului Cultural din Nereju, și de Pavel Floroiu, viceprimarul comunei.

Ei le-au mulțumit organizatorilor și le-au adus în dar o mască tradițională din Munții Vrancei, ce își va găsi locul la viitorul muzeu tradițional din comuna Brănești. Directorul Căminului Cultural Nereju le-a vorbit participanților la Ziua Cucilor despre obiceiul ”Chipărușul”, despre măști, costume și însemnătatea acestuia. Natalița Dudu a amintit și de faptul că binecunoscutul sociolog Dimitrie Gusti a vizitat comuna Nereju, în anii 20, și a promovat acest obicei.

Ansamblul ”Chipărușul” a participat la defilarea grupurilor de mascați, alături de ”uncheșii” din Păunești și de alte 13 formații. Pe lângă grupurile din Brănești și cele din Vrancea, au mai fost prezente formații tradiționale din Alba, Ilfov, Maramureș și Iași. De asemenea, au participat și trei grupuri tradiționale din Bulgaria, care au obiceiuri asemănătoare.