FOTO Turneul extraordinar “Orchestra Unirea leagă orașele Unirii” a debutat la Ateneul Popular “Mr. Gh. Pastia” Focșani

0
194

Turneul extraordinar “Orchestra Unirea leagă orașele Unirii” a debutat aseară, la Focșani, în aplauzele furtunoase ale celor prezenți în Sala Mare a Ateneului “Maior Gheorghe Pastia”. Orchestra Unirea, sub bagheta dirijorului Vincent Gruger, a încântat publicul cu lucrările simfonice ale lui Sigismund Toduță, Paul Constantinescu, Șerban Nichifor și Vlad-Răzvan Baciu pe parcursul celor peste două ore ale concertului.

Concertul a fost încununat de interpretările soliștilor: Diana Jipa (vioară) cu nemuritoarea „Baladă” a lui Ciprian Porumbescu și Ștefan Doniga (pian) cu lucrări pentru pian și orchestră compuse de Eugen Doga. La finalul concertului, în aplauzele de bis ale publicului, cei doi soliști ai turneului au interpretat „Balada pentru vioară, pian și orchestră de coarde” compusă de Eugen Doga.

Turneul internațional „Orchestra Unirea leagă orașele Unirii” este finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale prin Programul „Centenar” și este implementat de către Direcția Județeană pentru Cultură Vrancea în parteneriat cu Ateneul Popular „Maior Gheorghe Pastia” Focșani. Proiectul are rolul de a celebra Centenarul Marii Uniri printr-un itinerariu cultural în oraşele-simbol care şi-au legat numele de unirea tuturor provinciilor româneşti. Traiectoria desfăşurării turneului de concerte simfonice subliniază unitatea spaţiului românesc și leagă cele mai importante puncte ale evenimentelor istorice ce au dus la făurirea României Mari, respectiv Focşani, Iaşi, Chişinău, Cernăuţi, Bucureşti, Alba Iulia. Conceptul proiectului vizează de asemenea, componenta unităţii culturale a spaţiului naţional, prezentând publicului o colecţie de lucrări muzicale aparţinând celor mai importanţi compozitori români originari din principalele provincii istorice româneşti: Paul Constantinescu (Muntenia), Ciprian Porumbescu (Bucovina), Eugen Doga (Basarabia), Sigismund Toduţă (Transilvania). Programul mai cuprinde şi două lucrări ale unor compozitori contemporani: Vlad-Răzvan Baciu şi Şerban Nichifor.

În următoarele zile, muzicienii orchestrei Unirea și cei doi soliști ai turneului, violonista Diana Jipa şi pianistul Ştefan Doniga, vor susține concerte în orașele unde s-a făcut Unirea de la 1918, Iaşi, Chişinău, Cernăuţi, Bucureşti, Alba Iulia.

Miercuri, de la ora 19, va avea loc concertul de la Sala Ateneului Tătărași din Iași, joi, de la ora 18, va avea loc concertul în Sala Filarmonicii Naționale din Chișinău iar vineri, de la ora 18, va fi organizat concertul din Sala Filarmonicii de Stat din Cernăuți. Săptămâna viitoare, miercuri, 17 octombrie, de la ora 19, va avea loc concertul din Sala Auditorium de la București iar joi, de la aceeași oră, va fi ultimul concert, în Sala Casei de Cultură a Studenților din Alba Iulia.

La concertele de la Chișinău și Cernăuți va fi prezent și maestrul Eugen Doga, compozitorul celebrului „Vals din film”, nominalizat de UNESCO drept a patra capodoperă muzicală a secolului XX. Extrem de cunoscut și apreciat în tot spațiul ex sovietic, dar și pe scena internațională, maestrul Eugen Doga va interpreta la Cernăuți chiar binecunoscutul său „Vals”.

Accesul la toate concertele turneului extraordinar „Orchestra UNIREA leagă oraşele Unirii” este liber, iar concertele pot fi urmărite în direct și pe pagina Direcției Județene pentru Cultură Vrancea, „Monumente în Vrancea” (https://www.facebook.com/monumente.vrancea/).

 DIRECȚIA JUDEȚEANĂ PENTRU CULTURĂ VRANCEA

Regăsiți mai jos calendarul turneului și programul complet al concertelor din cadrul proiectului „Orchestra Unirea leagă orașele Unirii”:

Calendarul turneului

Marți, 09 octombrie 2018, ora 19,00 – Focșani /Sala Ateneului Popular

Miercuri, 10 octombrie 2018, ora 19,00 – Iași/ Sala Ateneului Tătărași

Joi, 11 octombrie 2018, ora 18,00 – Chișinău (Republica Moldova)/Sala Filarmonicii Naționale

Vineri, 12 octombrie 2018, ora 18,00 – Cernăuți (Ucraina)/Sala Filarmonicii de Stat

Miercuri, 17 octombrie 2018, ora 19,00 – București/ Sala Auditorium

Joi, 18 octombrie 2018, ora 19,00 – Alba-Iulia/Sala Casei de Cultură a Sindicatelor

Programul concertelor

Sigismund Toduță

Concert pentru orchestră de coarde

1.Molto rubato, con gaio; 2. Allegro moderato;

  1. Andante molto-Assai piu mosso; 4. Allegro moderato

Eugen Doga

5 piese pentru pian și orchestră de coarde

 1.Tango; 2. Adagio și Rondo; 3.Gramofon;

4.Intermezzo; 5. Vals din film

Vlad-Răzvan Baciu

Oxigen –piesă pentru vioară și orchestră de coarde

Ciprian Porumbescu

(aranjament Ioan Dobrinescu)

Balada op. 29

Șerban Nichifor

Transilvanian Bluegrass

(Suită de dansuri pentru vioară și orchestră de coarde)

 1.Intrada; 2. Hora; 3. Bătrâneasca; 4 Csardas; 5.Landler;

  1. Interludio; 7.Perpetuum Mobile

Paul Constantinescu

Concert pentru orchestră de coarde

1.Allegro; 2. Intermezzo; 3. Rondo