FOTO Spectacol aviatic deasupra Focșaniului

0
98

Pe aerodromul fostei unități militare de aviație din Focșani s-au adunat peste o mie de persoane pentru a urmări un spectacol aerian de care nu avem parte prea des. Aeronavele – avioane și elicoptere – au plecat de la Școala de Aplicație a Forțelor Aeriene Boboc, din Buzău, și au traversat zona aerodromului focșănean, spre încântarea tuturor celor prezenți, mai ales a copiilor.

Conform programului, pe cerul Focșaniului au evoluat mai multe tipuri de aeronave aflate în dotarea Forțelor Aeriene Române: F16, MIG 21 Lancer, C130 Hercules, IAR 99, IAK 52, IAR 330 M. Nu au lipsit membrii formației de acrobație de la Aeroclubul României cu IAK 52. Pe aerodromul focșănean a ”aterizat” și replica celebrului avion Vlaicu II. Manifestarea de astăzi a constituit și un prilej pentru mai multe aniversări: 106 ani de la primul zbor efectuat la Focşani (la 26 mai/10 iunie 1912), de sublocotenentul aviator Gheorghe Negrescu, 135 de ani de la nașterea aviatorului vrâncean generalul Andrei Popovici, 85 de ani de la prezentarea în zbor pe aerodromul de la Focșani a primului avion achiziționat de ARPA- filiala Putna.

Alături de părinți, bunici și copii, manifestarea a reunit foști ofițeri și subofițeri ai unității de aviație de la Focșani, militari activi și în rezervă, elevi și studenți de la unitățile militare de învățământ, oficialități locali și reprezentanți ai instituțiilor publice. Copiii s-au întrecut în a înălța zmeie și au putut admire o parte din tehnica militară precum și machetele avioanelor de acum 100 de ani. Fanfara Garnizoanei Focșani și membrii Corului Parohiei Irești au susținut momente artistice apreciate și aplaudate de audiență. Amfitrionul activității a fost, și de această dată, comandorul în rezervă Jănel Tănase.