FOTO ”Sanitarii pricepuți” din Panciu, premiați la nivel național

0
261

Crucea Roșie Vrancea organizeaza in fiecare an  concursul “Sanitarii Pricepuți” pentru  toate unitățile școlare din judet,  sectiuni  ginamnaziale si liceale. Alternativ pentru cele 2 secțiuni se organizează și faza națională, în tabăra de la Poiana Pinului, Buzău, anul acesta fiind rândul echipajelor gimnaziale. Concursul Sanitarii Priceputi, la frumoasa si onorabila vârstă de 57 de ani de la prima ediție, a adus mari satisfacții echipajului Liceului Teoretic “Ioan Slavici” din Panciu si Filialei de Cruce Roșie Vrancea. Câștigătoarea fazei judetene, din iunie 2019, ne-a răsplătit cu o mențiune la faza natională organizată în tabăra de la Poiana Pinului, Buzău, în perioada 19-23.07.2019. Orice premiu este încununarea unei munci de câțiva ani, pentru un echipaj, pregatirea acestuia constând din:

  • o proba teoretica, cu întrebări din istoricul Mișcării de Cruce Roșie și Semilună Roșie, a Crucii Roșii Române, educatie pentru sănătate și acordarea primului ajutor;
  • o proba practică, care presupune rezolvarea unui scenariu la baza căruia stau diferite accidente cu diverse grade de dificultate și care corespund, în general, realității.

Elevii si profesorii coordonatori au ocazia sa câștige experiență în domeniul educatiei pentru sănătate, în plan uman dar si practic, lucru ce îi va ajuta să-și poată proiecta parcursul profesional, să se integreze social si să salveze vieți omenești. Acordarea primului ajutor are doua dimensiuni, pe care dorim sa le subliniem:

– social-umană, de o noblețe si un altruism desăvârsit, pentru că ea face diferența dintre viață și moarte;

social- profesională, deoarece pentru elevii participanți poate să fie un domeniu de explorare pentru viitoarele  profesii.

Concursul este deosebit de complex, concurentii/elevii trebuie să aibă atât cunoștințe teoretice cât și îndemnare la executarea manevrelor de echilibrare a functiilor vitale: starea de conștiență, respiratie si circulatie. Concurentii/elevii au experiență ca voluntari de Cruce Roșie, cu tenacitate, inițiativa si intuitivitate ating succesul.

Piciorlung Ioana Alexia: “pentru mine, aceasta experienta a fost  unica , am facut parte dintr- un echipaj genial si prin multa munca am reusit sa castigam !”

Bulza Ciuperca Daria Elena: „Din punctul meu de vedere experienta cu acest echipaj a reprezentat un lucru foarte important, am invatat ca orice in viata poate sa fie posibil prin munca si vointa!”

Damean Iustina: „Am fost o adevarata echipa,am plans impreuna, am ras impreuna si am dat tot ce a fost mai bun din noi. Asta a contat cel mai mult, faptul ca am fost o echipa,in adevaratul sens al cuvantului !”

Bîca Ştefania: „Am muncit mult pentru a obtine aceste rezultate si le-am obtinut! Aceasta experienta a insemnat foarte mult, ma va ajuta pe viitor!”

Manolache Giulia – sef echipaj: „Pot spune ca meritul nu ne apartine numai noua, membrilor din echipaj, ci si domnului profesor Ioan-Constantin Garleanu, care ne-a instruit si sustinut in fiecare moment. Sper sa ne intoarcem si in anii viitori cu premii mult mai bune, iar noi sa fim pentru totdeauna „Uniti pentru Umanitate!”

Filiala de Cruce Rosie Vrancea transmite felicitari echipajului Sanitarii Priceputi al Liceului “Ioan Slavici” din Panciu  si domnului profesor Ioan-Constantin Garleanu, voluntar al Filialei de Cruce Rosie Vrancea, care, mai multi ani la rand a antrenat echipajele liceului si ale gimnaziului, clasandu-le pe primele locuri, dintr-un numar total de 47 de Filiale de Cruce Rosie a declarat Rodica Davidean, directorul Filialei de Cruce Rosie Vrancea. Acest rezultat este un exemplu bun si pentru alte unitati de invatamant din judet in care concursul Sanitarii Priceputi este  unica forma de educatie pentru sanatate si acordarea primului ajutor. (Crucea Roșie Vrancea)