FOTO O zi cât istoria unui neam …

0
251

O zi de prier cu ploaie și flori, cu zâmbet și cântec, cu sfinți și voinici, cu povestea care a fost și care mai este: neamul românesc. O zi de prier a săptămânii patimilor în care membrii Corului de Copii ”Accord” și elevi ai claselor V – VII de la Liceul Tehnologic ”Eremia Grigorescu” Mărășești și-au unit vocile cristaline și sufletele inocente pentru marca o întreită sărbătoare, prilej de a slăvi eroii neamului românesc: Ziua Forțelor Terestre (23 aprilie), ziua de naștere a veteranului de război col.(r.) Ion Durnescu (25 aprilie) și Ziua Veteranilor de Război (29 aprilie).

Corul de Copii ”Accord”, al Asociației pentru Promovarea Culturii și Mediului ACCORD, condus de dna. prof. Verona Calmîș au deschis festivitatea găzduită de Brigada 8 LAROM ”Alexandru Ioan Cuza” Focșani cu intonarea imnului de stat al României, ”Deșteaptă-te române”. ”Crezul” de Radu Gyr a răsunat pregătind  audiența și participanții pentru momentul liric ”Se sting veteranii” magistral interpretat de actorul Valentin Cotigă de la Teatrul Municipal ”Maior Gheorghe Pastia” Focșani. Veteranului de război col. (r.) Durnescu Ion i-a fost dedicat un discurs emoționant citit de eleva Chiriac Beatrice Nicole urmată de acordurile mobilizatoare ale marșului militar ”Treceți batalioane române Carpații” interpretat de Corul de Copii ”Accord”. Organizați și coordonați de către prof. Ionela Andrei și prof. Burlacu Sanda, elevii de la Liceul Tehnologic ”Eremia Grigorescu” Mărășești, viitori și actuali membri ai Subfilialei Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria”, au pus în scenă un moment liric compus din poezii patriotice cum ar fi: „Cântec”, ”Spadă și credință”, ”Scut și armă” (George Coșbuc),  ”Eroilor” (Vasile Militaru), ”La patrie” (Alexandru Sihleanu) și ”Patria Română” (Mihail Dragomirescu). În ton cu sărbătoarea viitoare a Floriilor și în plină primăvară bucuria naturii a fost transpusă prin vocile cristaline ale membrilor Corului de Copii ”Accord”, aceștia interpretând ”Colindul de Florii”, ”Cântec de primăvară”, ”Povestea unui fluturaș”; un cor ce a sădit în inimi speranța și credința că vom rămâne călăuziți de inocența  lor în drumul nostru ca simpli oameni, dar și ca viitor al neamului românesc.

Inedită a fost surpriza pregătită de organizatorii evenimentului veteranului de război col.(r.) Ion Durnescu care împlinește frumoasa vârstă de 96 de ani pe data de 25 aprilie. Flori, un tort ”tare” – cum au afirmat copiii, un cântec de ”La mulți ani” cu viață în Lumină din inimile celor prezenți. Mulțumim pe această cale reprezentanților Brigăzii 8 LAROM ”Alexandru Ioan Cuza” Focșani care au făcut posibilă această manifestare, prilejuind elevilor – prin ziua porților deschise –  familiarizarea cu tehnica și utilajele militare aflate în dotarea forțelor terestre române Recunoscători, noi vă urăm:

LA MULȚI ANI ÎN PACE, FORȚELOR TERESTRE ROMÂNE!

LA MULȚI ANI, COL.(R.) ION DURNESCU!

LA MULȚI ANI VETERANILOR DE RĂZBOI!

Anamaria Florina Zaharia, profesor documentarist, Centrul de Documentare și Informare, Liceul Tehnologic „Eremia Grigorescu” Mărășești