FOTO Militarii Brigăzii 8 LAROM au participat la exercițiul „Rapid Falcon”

0
146
În data de 19 noiembrie a.c., în cadrul Bazei 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu” și în Centrul Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană „Gl.bg. Ion Bungescu” de la Capu Midia s-a desfășurat exercițiul RAPID FALCON la care au participat peste 130 militari români și americani cu 30 de mijloace tehnice, printre care s-au numărat două sisteme mobile de artilerie – HIMARS din cadrul Brigăzii 41 Artilerie Terestră americane dislocată în garnizoana Grafenwoehr din Germania, și trei lansatoare multiple de rachete – LAROM din cadrul Brigăzii 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani. Activitatea a avut ca scop dezvoltarea și consolidarea cooperării militare dintre Forțele Terestre ale României și cele ale Statelor Unite ale Americii, și a reprezentat o oportunitate de dezvoltare a parteneriatului dintre cele două mari unități de artilerie în perspectiva dotării structurilor Brigăzii 8 LAROM „Alexandru Ioan Cuza” cu echipamente HIMARS, începând cu anul 2021. RAPID FALCON este un exercițiu cu termen scurt de notificare, ce presupune deplasarea rapidă în teren, executarea tragerii și defluirea personalului și tehnicii în cazărmile de dislocare la pace.
La exercițiu au participat primul-ministru Ludovic Orban, ambasadorul SUA în România, Excelența Sa Adrian Zuckerman, ministrul Apărării Naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Forțelor Terestre, generalul-maior Iulian Berdilă, precum și alte oficialități române și americane.
Exercițiul a fost organizat cu respectarea normelor privind prevenirea răspândirii noului coronavirus impuse de autorități la nivel central și local. (Text și foto: Gogu Petruț)