FOTO Fosta Casă a Căsătoriilor are un nou proprietar

0

După opt ani în care s-a aflat la vânzare, fosta clădire în care a funcționat Casa Căsătoriilor din Focșani, din zona parcului Teatru, și-a găsit proprietar. Acesta este fostul consilier local PSD, notarul Cătălin Vrabie, care a și primit aviz de urbanism de la Primăria Focșani, pe data de 23 ianuarie. Nu știm prețul de tranzacție, dar utima dată proprietarii cereau 253.000 de euro. În anul 2010, proprietarii au scos imobilul la vânzare pentru suma de 450.000 de euro. Foștii edili de atunci au intenționat să cumpere clădirea, dar prețul li s-a părut prea mare. Imobilul, care nu este monument istoric, are o poveste frumoasă, pe care ne-a relatat-o istoricul Florin Dîrdală, de la Arhivele Naționale-Filiala Vrancea.

„Nu are o arhitectură deosebită și nici nu este prea îngrijită, dar cu toate acestea reprezintă o mărturie a Focșaniului de altădată. Cunoscută multor focșăneni drept Casa Casătoriilor, acest edificiu a fost construit în anul 1930 de către N. Dobrescu, un focșănean iscusit în afaceri. Despre el putem afla câteva date dintr-un memoriu redactat în perioada interbelică. <<S-a născut la 7 februarie 1898 în comuna Meteleu din Județul Buzău din părinți de naționalitate și origine etnică română. A urmat cursul Școlii primare în comuna Pogoanele județ Buzău, apoi cursul inferior al Școlii Comerciale din Bucuresti. A satisfăcut legea recrutării făcând serviciul  militar în Regimentul 23 Artilerie. La 1 August 1922 a intrat în serviciul Băncii Milcov din Focșani, în calitate de contabil unde a funcționat până în 1934. În acest timp a activat și pe teren comercial, având reprezentanță exclusivă pentru vânzarea cauciucurilor de automobil Michelin-Dunlop și a vânzărilor de uleiuri pentru automobile. La 7 martie 1934 s-a angajat în serviciul laboratorului Billa din Focșani, ca reprezentant și conducător comercial, ocupându-se de  aprovizionarea cu materii prime și în special cu plasarea în țară a produselor laboratorului. În această activitate și-a însușit cunoștințele în ramura variată a comerțului, făcând ca laboratorul să dea randamentul de producție al unei mari fabrici. Prin deplasările făcute în țară, și-a făcut legături care i-au permis să poată activa cu folos pentru viața economică a orașului, creând  legături comerciale trainice>> Acest personaj s-a adresat în anul 1930 primarului orașului, solicitând aprobare pentru a ridica o frumoasă locuință la intersecția străzii Maior C. Sava cu nou înființata arteră Nicolae Iorga. Această stradă, Nicolae Iorga, care există și azi cu aceeași denumire și aceeași localizare, a fost trasată de către Serviciul tehnic al orașului Focșani pe la anul 1922 și botezată cu numele marelui istoric și mediocrului om politic care a fost Nicolae Iorga, după ce acesta a venit în orașul nostru, în anul 1931, și a inaugurat atât Borna de Hotar din Piața Unirii cât și clădirea principală a actualului Colegiu ”Alexandru Ioan Cuza”. De bucurie pentru onoarea ce marele istoric a produs-o în rândul focșănenilor, autoritatea locală a botezat o stradă din oraș cu acest nume ilustru, denumire care a rezistat până în zilele noastre. Revenind la casa lui N. Dobrescu, aceasta a fost naționalizată în 1950, transformată în Casa Căsătoriilor atât pentru formalități, birouri cât și pentru festivitatea solemnului eveniment al uniunii familiale. După anul 2001, a fost retrocedată moștenitorului de drept, care a încercat ani la rând să vânda bunul respectiv”, potrivit lui Florin Dîrdală.

Cu toate că imobilul nu este și nu a fost clasificat ca monument istoric, să sperăm că noul proprietar nu va avea în vedere decât reabilitarea acestui edificiu pentru înfrumusețarea urbei și reconstituirea unei părți a istoriei locale.