FOTO Exercițiu complex al ISU la un accident chimic virtual la Vrancart Adjud

0

Miercuri, 22 noiembrie a.c., cu începere de la ora 11.00, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Anghel Saligny” al județului Vrancea a executat un exerciţiu cu forţe şi mijloace în teren  la S.C. Vrancart S.A. Adjud,  cu tema: Antrenarea structurilor de intervenţie, în gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de intervenţia la un accident chimic cu verificarea viabilităţii punerii în aplicare a Planului Roşu de intervenţie precum și la incendii .

În cadrul acestui exerciţiu s-au avut în vedere o situaţie tactică generală urmată de două situaţii specifice. Situaţia tactică generală a presupus o avarie la una din instalaţiile tehnologice urmată de accident chimic  soldat cu şase victime intoxicate în stare de inconştienţă. Prima situaţie specifică a presupus  apariţia unui incendiu şi accidentarea unui lucrător ce s-a aflat în imposibilitatea de a se autoevacua. În timpul acţiunii de salvare a lucrătorului accidentat şi lichidării incendiului a apărut a doua situaţie specifică constând în producerea  unui incendiu la instalaţia electrică a liftului, cu risc de propagare la vecinătăţi.

Având în vedere complexitatea exerciţiului, în cadrul operaţiunilor de intervenţie au fost mobilizate forţe şi mijloace din cadrul tuturor subunităţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Anghel Saligny” al judeţului Vrancea, un echipaj CBRN din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dunărea” al judeţului Brăila, echipaje ale Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Vrancea, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vrancea şi Serviciului de Ambulanţă Judeţean  Vrancea precum şi personal specializat în intervenţie în situaţii de urgenţă din cadrul S.C. Vrancart S.A. Adjud.

Scopul principal al exerciţiului comun a constat în pregătirea, atât a personalului obiectivului, cât şi al celorlalte forţe participante în vederea gestionării tipurilor de risc specifice obiectivului ce s-ar produce şi de înlăturare a efectelor negative prin reducerea pagubelor şi nu în ultimul rând, salvarea vieţilor omeneşti aflate în pericol.

Această activitate s-a organizat, pentru pregătirea efectivelor privind modul de comportare şi acţiune în cazul producerii unor situaţii de urgenţă complexe, ca cel de punerea în aplicare a Planului Roşu, verificarea timpilor de reacţie şi de intrare în acţiune a forţelor, precum şi verificarea modului de organizare a cooperării între forţele participante şi stabilirea căilor de perfecţionare. (comunicat ISU Vrancea)