FOTO Colinde, cântece și datini la Festivalul “Tradiții și Obiceiuri Românești – Sărbătorile de Iarnă” din Adjud

0
565

Când ne putem bucura mai mult de tradițiile și obiceiurile românești, dacă nu în cadrul unui festival? Astfel că, în fiecare an, în luna decembrie, ne bucurăm de farmecul Festivalului “Tradiții și Obiceiuri Românești – Sărbătorile de Iarnă” desfășurat la Adjud.

Festivalul „Tradiții și Obiceiuri Românești – Sărbătorile de Iarnă”, devenit tradiție, a avut ca temă principală sărbătoarea Nașterii Domnului, tradițiile și obiceiurile legate de sărbătorile de iarnă, în sunetul cald al clopoțeilor, al colindelor, al sorcovei, al plugușorului, în ritmul darabanelor și în pocnete de bice. Colegiul Tehnic „Gheorghe Balș” Adjud și Protoieria Panciu, în parteneriat cu Primăria Municipiului Adjud și Casa de Cultură „Tudor Vornicu” Adjud, au organizat vineri, 16 decembrie 2022, cea de-a XI-a ediție a Festivalului de “Tradiții și Obiceiuri Românești – Sărbătorile de Iarnă”.

Festivalul a debutat cu o paradă a obiceiurilor și costumelor populare condusă de Mascații de la Păunești și de Ansamblu etnofolcloric Ceata Urșilor din Lăloaia, din fața Colegiului Tehnic “Gheorghe Balș” Adjud, către Casa de Cultură “Tudor Vornicu” Adjud. A urmat un program artistic special al fiecărui participant la eveniment. Concurenții au avut posibilitatea să participe la mai multe secțiuni: expoziție, creații literare și articole, creații audio – video, interpretare – colinde tradiționale românești, tradiții și obiceiuri de iarnă, dansuri populare. La această activitate s-au înscris peste 1000 participanți, atât prin participare directă, cât și participare indirectă, din Regiunea de Sud-Est, dar și din județele Alba, Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Brăila, Brașov, Constanța, Dolj, Galați, Gorj, Iași, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Timiș, Vaslui și Vrancea.

Festivalul s-a bucurat de susținerea agenților economici din municipiu (Vrancart S.A. Adjud, Protoieria Panciu, Primăria Municipiului Adjud, Prof. ec. dr. Mihai Savin – Colegiul Tehnic „Gheorghe Balș” Adjud, Andreea Farm S.R.L, LUXTRANS S.R.L, Sindicatul Liber din Învățământ Vrancea, Restaurant „Mica Italie“ Adjud, SC LEOSERV CRIS SRL, OMV Adjud, Cofetăria Nik, SC Dosamif S.R.L., SC TătărăscuPrest S.R.L.) și a parohiilor din zona Adjudului, susținerea protoieriei Panciu și binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, prin alocarea de fonduri, atât pentru premiile elevilor și cadrelor didactice coordonatoare, cât și pentru masa caldă oferită participanților la cantina Colegiului Tehnic „Gheorghe Balș” Adjud.

Printre participanți s-au numărat: Ansamblul Folcloric Păltinașii (Școala Gimnazială Paltin), Ansamblurile Mugurelul și Dorulețul (Școala Gimnazială Sascut), Ansamblul Nistoreanca (Școala Gimnazială Nistorești), Centrul Cultural “Simion Mehedinți” Soveja, care ne-au încântat cu tradițiile, colindele, dar și cu obiceiurile din zona Vrancei. „Acest festival este un prilej de promovare a valorilor culturale prin prisma obiceiurilor și tradițiilor de iarnă, rămase din vremuri străvechi și continuate de generații,  în care participanți de toate vârstele au interpretat colinde, au dansat și au pus în valoare zona pe care o reprezintă”. (director, prof. Mitrofan Valentin-Marian). „Dorim să continuăm tradiția festivalului și în anii următori și îi invităm pe toți cei care vor să vadă un spectacol adevărat, ținând cont că intrarea este liberă. Mulțumim de asemenea, tuturor școlilor participante și le așteptăm și în edițiile viitoare”. (director adjunct, prof. Buchidău Tania-Aurelia) Misiunea de a promova obiceiurile și tradițiile, dar și portul popular românesc a fost îndeplinită cu succes! (sursa: prof. Ana Maria Ciobotaru, Colegiul Tehnic ”Gh. Balș” Adjud)


Surprize La Domicliu Focsani
Comandă o Surpiză la Domicliu ! Livrăm în toată Vrancea, la Data și Ora Stabilită de Tine!


Administrare și Mentenanță Site-uri de Prezentare și Magazin Online></a>

</div>    </div>

    <footer>
      <!-- post pagination -->      <!-- review -->
      <div class=
Articolul precedentAngajații români alocă în 2022 un buget cu 40% mai mic decât anul trecut pentru cadourile de sărbători și petrec Revelionul „pe economie”
Articolul următorAvem cei mai mulți bugetari și vrem să mai angajăm la stat/ Din 2023 se reiau angajările în sistemul public