vineri, mai 24, 2024
AcasăCulturăFOTO Boteitul oilor, un obicei păstrat în Munții Vrancei, de...

FOTO Boteitul oilor, un obicei păstrat în Munții Vrancei, de Sfinții Constantin și Elena

În fiecare an, pe data de 21 mai, de Sfinţii Constantin şi Elena, în comuna Negrileşti, turmele de oi ale satului pleacă însoțite de ciobani în transhumaţă – deplasare alternativă și periodică a turmelor între două regiuni cu climat diferit, vara la munte, în căutarea celor mai bune pășuni, obicei cunoscut în Vrancea sub numele de Boteitul oilor.
Boteitul oilor începe cu târguiala dintre proprietari și ciobani care promit să aibă grijă de oi până la toamnă. La această tocmeală sunt prezente și nevestele ciobanilor care își aduc aportul în favoarea alegerii ciobanului (soțului). La întoarcere, ciobanii trebuie să dea proprietarului o anumită cantitate de brânză promisă, care a fost făcută din laptele oilor.
Odată înțeleşi, proprietarul predă oile ciobanului, care le-a adus în fața bisericii din centrul comunei. Acolo, preotul ține o slujbă menită să ferească oile și pe ciobani de animale sălbatice, dar și de furia naturii, în aceste luni cât stau pe munte, reîntorcându-se acasă de Sfântul Dumitru. După slujba religioasă, turmele de oi mânate de ciobani pornesc spre munte, în aplauzele locuitorilor comunei. (sursa: Centrul Cultural Vrancea / foto: arhivă CCV)

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu