FOTO Biserica regală de la Mărăști. Cum au salvat localnicii picturile reginei Maria și regelui Ferdinand

0

În luna iulie a anului 1917, la Mărăşti, armata română a întreprins o ofensivă victorioasă împotriva armatei austro-ungare. Pentru această strălucită victorie, soldații români au fost nevoiți să bombardeze biserica din acest sat, ca de altfel toată localitatea Mărăști. Oficialii armatei române au promis atunci că vor reface de la zero atât biserica, cât și satul, ceea ce s-a întâmplat după 1920, prin grija Societăţii «Mărăşti», aflată sub patronajul reginei Maria. Pe 11 iulie 1921 a fost pusă piatra de temelie a ceea ce va avea să devină noua biserică a satului Mărăşti. A fost construită pe locul celei vechi şi a fost finalizată în anul 1928, fiind inaugurată în data de 22 iulie, în prezenţa Reginei, reprezentanţi ai Guvernului, ai Armatei a 2-a.

Pisania originală a bisericii a fost scrisă în marmură și amplasată în stânga ușii de intrare, pe aceasta stând scrise următoarele: „Această sfântă şi Dumnezeiască biserică înălţatu-s-au din temelie în zilele marelului şi gloriosului Rege Ferdinand I al României şi Maiestăţii Sale Regina Maria de către Societatea Mărăşti, înfiinţată chiar pe câmpul de luptă în anul 1917 de toţi ostaşii armatei a IX-a, sub Preşedenţia de onoare a generalului (la acea data n.n.) Alexandru Averescu, comandantul acesteia şi Preşedenţia activă a generalului Alexandru Mărgineanu, comandantul Diviziei a 3-a. Ridicatu-s-au pentru înlocuirea vechei biserici a Mărăştilor, surpată de tunuri în bătălia de la Mărăşti pentru deapururi amintirea izbânzii şi spre veşnica pomenire a vitejilor morţi pentru ţară și închinatu-s-au prea cinstitului hram al Sfintei și Marei Mucenițe Maria Magdalena din 24 iulie 1928 în al 11-lea an de la înfrângerea și alungarea oștilor dușmane și s-a sfințit astăzi 10 iulie 1928 sub domnia MS Regelui Mihai I al României și cârmuirea Alteței Sale Regale, Principele Nicolae al României, sanctității sale Patriarhul doctor Miron Christea și a d-lui  G. Buzdugan, Înalți Regenți fiind cap al Bisericii Ortodoxe Autocefale Române Prea Fericirea Sa D.D. Dr. Miron Christea iar pastor și oblăduitor ai cr stinilor din acest coprins al tarei I.P. Sa D.D.Dr. Pimen, Mitropolit al Moldovei și Sucevei și PS Sa D. D. Lucian Episcop al Romanului și al Bacăului fiind preot paroh al bisericii”, potrivit site-ului Mărăști 100.

Biserica este pictată în stil bizantin și în ea se regăsc şi portretele regelui Ferdinand I şi al reginei Maria, pe cele două locuri de sub cor, după cum, în dreapta intrării, au fost pictate şi portretele celor doi renumiţi generali, Alexandru Averescu şi Alexandru Mărgineanu.

În timpul comunismului, localnicii au acoperit și protejat chipurile reginei Maria și regelui Ferdinand, salvând astfel intact lăcașul de cult de o frumusețe unică.