FOTO Balastierele din albia Siretului, luate la puricat, în Galați. Pe când și în Vrancea?

0
60

Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Galați, Inspectoratul de Poliție al Județului Galaţi – Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice şi Administraţia Bazinală de Apă Prut Bârlad au desfășurat, săptămâna trecută, o acțiune pentru combaterea exploatărilor ilegale de agregate minerale și efectuarea de lucrări neautorizate în albia cursului de apă Şiret (Arie protejată Natura 2000), pe sectorul dintre comunele Liești și Nicoreşti. ”Au fost verificate mai multe societăţi comerciale şi persoane fizice, controalele finalizându-se cu două sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 67.500 lei, pentru activități desfășurate fără acte de reglementare (Autorizație de Mediu și Acord de Mediu) și o suspendare de activitate. În urma acestui control, poliţiştii din cadrul IPJ Galaţi – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice au întocmit patru dosare penale și au indisponibilizat mai multe utilaje, precum și aproximativ 4000 mc de agregate (6.400 tone), în valoare de 447.000 lei.”, se menționează într-un comunicat al Gărzii de Mediu.

Acțiunea autorităților a fost salutată de localnici și de organizațiile care se ocupă de protejarea mediului înconjurător. ”Pe întreaga perioadă de administrare, în calitate de custode al Sitului de Interes Comunitar Lunca Siretului Inferior, ACDB a militat pentru găsirea unor soluții alternative exploatării partidului și nisipului din albia minoră a râului Siret, această practică fiind recunoscută pentru impactul devastator asupra faunei acvatice. Salutăm demersul Comisariatului Național al Gărzii de Mediu.”, au transmis reprezentanții Asociației pentru Conservarea Diversității Biologice.

Și în Vrancea ar fi nevoie de asemenea controale serioase, neanunțate, cu reprezentanți de la mai multe instituții abilitate. Se pare, însă, că interesele personale, financiare, de grup și politice sunt prea mari pentru a se pune capăt exploatărilor ilegale și lucrărilor neautorizate din albia Siretului și a celorlalte cursuri de apă din județ.