Forumul Judecătorilor: aplicarea prescripției ar putea închide peste 600 de dosare cu un prejudiciu de peste un miliard de euro

0
461

Asociația Forumul Judecătorilor a anunțat că aplicarea deciziilor Curții Constituționale și Înaltei Curți de Casație și Justiție privind prescripția faptelor penale ar putea duce la închiderea a peste 600 de dosare cu un prejudiciu de peste un miliard de euro. Potrivit unui răspuns primit din partea DIICOT de Asociația Forumul Judecătorilor de la Ministerul Public, sunt 288 de dosare aflate în faza de urmărire penală și 317 de dosare aflate în camera preliminară sau în faza de judecată, care ar putea fi închise după deciziile pe prescripție.

Astfel, din cele 288 de dosare aflate în faza de urmărire penală la DIICOT, în 162 de dosare s-a împlinit termenul de prescripţie generală cu privire la anumite persoane sau cu privire la anumite infracţiuni (cauze susceptibile a fi clasare parţial cu privire la o parte din persoane/ fapte), iar în 126 de dosare s-a împlinit termenul de prescripţie generală cu privire la toate faptele sau la toate persoanele cercetate (cauze susceptibile a fi clasate integral). Prejudiciul stabilit este de 564.969.518 euro şi 11.202 BTC. Totodată, din cele 317 dosare instrumentate de DIICOT, care se află pe rolul instanţelor (cameră preliminară sau judecată), se pare că 143 de dosare intră sub incidenţa deciziilor CCR şi ÎCCJ privind prescripţia (doar cu privire la anumite persoane sau anumite infracţiuni), iar în alte 174 de dosare există posibilitatea pronunţării unor soluţii de restituire a cauzei la procurori sau încetarea procesului penal. În această situație, prejudiciul estimat se ridică la 541.907.512 euro.
Reamintim că, pe 26 mai a.c., Curtea Constituţională a declarat neconstituţional un articol din Codul penal care permitea procurorilor să întrerupă cursul prescripţiei prin administrarea de noi probe. Ulterior, pe 25 octombrie, un complet pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că decizia Curţii Constituţionale privind prescrierea faptelor se aplică retroactiv, pe principiul legii penale mai favorabile. Conform specialiștilor din domeniul juridic, aceste decizii vor afecta mii de dosare aflate pe rolul instanţelor sau în anchetă la procurori, iar inculpaţii vor scăpa de condamnare sau acuzaţii, ca urmare a prescrierii faptelor. (sursa document: Asociația Forumul Judecătorilor)


Surprize La Domicliu Focsani
Comandă o Surpiză la Domicliu ! Livrăm în toată Vrancea, la Data și Ora Stabilită de Tine!


Administrare și Mentenanță Site-uri de Prezentare și Magazin Online></a>

<!-- /96038750/Vrancea24/Billboard -->
<div id='div-gpt-ad-1674821856114-0' style='min-width: 300px; min-height: 90px;'>
 <script>
  googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1674821856114-0'); });
 </script>
</div></div>    </div>

    <footer>
      <!-- post pagination -->      <!-- review -->
      <div class=
Articolul precedentProfesorii și elevii sunt invitați să participe la cea mai mare lecție de educație media din România
Articolul următorSe închide circulația pe sectoare de drum din Transfăgărășan și Transalpina