VIDEO Focșaniul, capitala vinurilor

0
180
Astăzi a debutat la Focșani cea de-a XIII-a ediție a Concursului Internațional de Vinuri Bucureşti 2016 (IWCB 2016). Manifestarea este organizată la inițiativa Oficiului National al Viei şi Produselor Vitivinicole (ONVPV), instituţie aflată în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, de către ASER Wineconsulting, în parteneriat cu Asociația Degustătorilor Autorizați din România (ADAR), sub patronajul Organizației Internaționale a Viei şi Vinului (OIV). La ediția din acest an s-au înscris 1.495 de probe,dintre care 48% (717 probe) provin din România, iar restul de 778 de probe sunt din afara țării noastre. În total, anul acesta, 33 de ţări au înscris probe în concurs iar în privinţa juraţilor, 22 sunt străini iar 15 sunt din România.
vin focsaniConcursul este organizat în conformitate cu Normele concursurilor internaționale de vinuri elaborate de OIV, iar aprecierea probelor va fi făcută de un juriu internațional ai cărui membri sunt recunoscuți prin experiența și profesionalismul lor. Pentru a asigura conformitatea și calitatea produselor înscrise spre evaluarea juraților de la ediția 2016 a International Wine Contest Bucharest, organizatorii competiției au încheiat un protocol de colaborare cu Laboratorul Central pentru Controlul Calității și Igienei Vinului Valea Călugărească – filiala Focșani. În acest fel, prin analizarea probelor înainte și după concurs de către instituția abilitată de profil, IWCB oferă, în primul rând consumatorilor, o garanție suplimentară asupra relevanței rezultatelor obținute în urma jurizărilor.
vin focsani 1IWCB 2016 este primul concurs din lume sub egida OIV care nu mai percepe taxe de jurizare pentru vinurile înscrise, toate vinurile fiind înscrise gratuit. Consiliul Județean Vrancea a alocat suma de 500.000 de lei pentru desfășurarea acestui concurs ce se va încheia duminică, 29 mai.
Vrancea este județul cu cea mai mare suprafață cultivată cu viță de vie: 26.258 de hectare. Dintre acestea, 2.179 ha au fost înființate prin programe de reconversie/ restructurare. Producția de vin estimată la nivelul anului trecut este de peste 323.000 de hectolitri. Conform Registrului Plantațiilor Viticole, în județul Vrancea sunt aproape 30.000 de podgoreni.
FOTO: Alexandra Tătaru