Focșăneanul Adrian Croitoru scrie istorie pentru Maroc: a calificat echipa africană de judo, în premieră, la Jocurile Olimpice

0
266
Foto: Federatia de Judo din Maroc

Fostul mare sportiv focșănean Adrian Croitoru este, din decembrie 2022, antrenor coordonator al lotului național de judo al Marocului. În câteva luni, Adrian Croitoru a reușit să pună la punct o strategie de succes pentru acest sport, mai puțin popular și practicat în țările din Africa. Sub coordonarea lui Adrian Croitoru, echipa mixtă de judo a Marocului s-a calificat la un campionat mondial. Acest lucru s-a întâmplat la CM de la Doha, desfășurat în prima jumătate a lunii mai. Marocul a fost, de altfel, singura națiune din Africa participantă cu echipa la Campionatul Mondial din Qatar. Mai mult, rezultatele au fost peste așteptări: locul 5 în competiția pe echipe și calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris 2024; locul 7 cu Younnes Saddiki, cea mai bună clasare individuală din istoria Marocului la judo masculin. De menționat că, în concursul pe echipe, Marocul a învins naționale mai bine clasate: Grecia, Austria și România. În lupta pentru medalia de bronz a pierdut în fața Olandei.

Adrian Croitoru este unul dintre cei mai buni judoka români din istorie. Palmaresul său cuprinde zeci de medalii la concursuri naționale și internaționale: campion european de juniori și seniori, medalii de bronz la campionatele mondiale și europene, 4 cupe mondiale câștigate, 3 participări la olimpiade, 20 de titluri naționale la copii, juniori și seniori, individual și cu echipa, etc. A mai participat la Jocurile Olimpice de la Londra (2012), ca antrenor al Armeniei, iar anul viitor va participa la JO de la Paris, ca antrenor al Marocului.

Cu toate aceste rezultate, se pare că Adrian Croitoru nu și-a găsit loc în staff-ul echipelor naționale ale României. Rezultatele internaționale ale sportivilor români, la seniori, sunt din ce în ce mai rare, dar conducerea Federației Române de Judo nu consideră că are nevoie de experiența celor care au adus faimă țării noastre. Și care se mai și pricep… Președintele FR de Judo, Cozmin Gușă, are alte preocupări (și poate și alte interese), așa cum vedem și din recentele materiale/ mesaje publicate pe site și pe pagina oficială de Facebook ale federației. Pentru că tot nu avea ce rezultate să prezinte, Cozmin Gușă laudă decizia Federației Internaționale de Judo de a permite participarea sportivilor din Rusia și Belarus la CM de la Doha. Din cauza acestei decizii, sportivii din Ucraina nu au mai participat la CM (se știe că mulți sportivi din sporturile de contact și de luptă, inclusiv din judo, fac parte din forțele armate ale Rusiei). Mai mult, Gușă laudă pe pagina oficială de Facebook a FR de Judo titlul mondial obținut de un sportiv rus!!??! Dacă ne gândim la afinitățile sale personale, la prietenia președintelui forului internațional de judo, Marius Vizer, cu Vladimir Putin, la alte jocuri din culisele acestui sport, atunci înțelegem care sunt preocupările principale ale lui Cozmin Gușă.