joi, iunie 13, 2024
AcasăEconomicFirmele din turismul românesc cer menținerea actualului sistem în ceea ce privește...

Firmele din turismul românesc cer menținerea actualului sistem în ceea ce privește emiterea voucherelor de vacanță

Propunerea guvernanților privind eliminarea voucherelor de vacanță, facilitate pentru angajații din sistemul bugetar, a stârnit nemulțumirea firmelor din HoReCa. O altă propunere prevede ca voucherele de vacanţă să fie emise de către Poşta Română sau de către alte structuri ale statului. În consecință, Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) a transmis un comunicat prin care solicită autorităţilor găsirea unor soluţii pentru menţinerea actualului sistem în ceea ce priveşte emiterea voucherelor de vacanţă, având în vedere că acest sistem şi-a dovedit deja eficienţa. „Guvernul României a mai încercat în anul 2014 să emită vouchere de vacanţă prin intermediul structurilor statului, respectiv prin intermediul Autorităţii Naţionale pentru Turism; după încercări care au durat un an de zile, s-a ajuns la concluzia că statul nu ştie cum şi nu are capacitatea să implementeze un astfel de sistem şi s-a revenit la companiile private, emitente de tichete. Acesta întârziere de un an de zile a condus la blocarea sistemului de vouchere de vacanţă cu consecinţe grave, deoarece angajatorii privaţi nu au mai reluat nici până în ziua de azi, la acelaşi nivel, acordarea voucherelor de vacanţă”, susţin reprezentanţii FPTR.

Mai mult, operatorii din turism consideră că România poate risca sancţiuni din partea Curţii Europene de Justiţie dacă se va naţionaliza un sector de activitate şi se va implementa un monopol de stat. „România este azi un stat de drept, membru al Uniunii Europene şi cu toate acestea, premierul României vorbeşte despre naţionalizarea unui sector de activitate, despre implementarea unui monopol de stat. Doar Ungaria a mai încercat naţionalizarea sistemului de tichete, iar în 2016 Curtea Europeană de Justiţie a sancţionat statul maghiar pentru această practică, fiind contrară legislaţiei europene. Îşi doreşte statul român să se afle într-o situaţie similară şi să plătească sute de milioane de euro despăgubiri, aşa cum s-a întâmplat în Ungaria? În condiţiile în care ni se spune că este nevoie de bani la bugetul de stat, poate Guvernul României să îşi asume astfel de cheltuieli? Poşta Română a fost implicată anul trecut de Guvernul României în emiterea unor certificate de energie, care au fost numite „carduri de energie”. Emiterea acestor bucăţi de hârtie, fără elemente de siguranţă, s-a dovedit a fi un eşec, deoarece mecanismul de utilizare este unul foarte greoi, beneficiarii fiind nevoiţi să facă mai multe drumuri la oficiile poştale pentru decontarea integrală a sumelor”, se arată în comunicatul FPTR.

Operatorii din turismul românesc spun că sistemul voucherelor de vacanţă este unul care funcţionează foarte bine şi ajută extrem de mult la refacerea forţei de muncă, la creşterea veniturilor la bugetul statului, precum şi la creşterea PIB-ului prin participarea tuturor operatorilor economici la oferta turistică lansată de structurile de primire turistică. „Dorim să vă informăm că cea mai mare îngrijorare a operatorilor economici din turism, deţinători de agenţii şi structuri de primire turistice cu funcţiuni de cazare, este legată de întârzierea decontării serviciilor turistice prestate cu consecinţe în reducerea semnificativă a cash flow-ului, concomitent cu creşterea unor taxe şi impozite în perioada imediat următoare. Facem apel către dumneavoastră să dispuneţi găsirea unor soluţii pentru menţinerea actualului sistem, inclusiv prin discuţii cu emitenţii de tichete şi vouchere, având în vedere că acest sistem şi-a dovedit deja eficienţa”, au transmis reprezentanții FPTR.


ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu