Firma Romprest, care „a dat buleală” în Cartierul Sud, obligată la despăgubiri către Primăria Focșani

0
11

Primăria Focșani a câștigat pe fond procesul cu firma Romprest, care a executat lucrările de modernizare a spațiilor verzi din Cartierul Sud, în cadrul proiectului PIDU. Astfel, judecătorii au hotărât că Romprest este bună de plată cu suma de 330.415,74 lei despăgubiri şi dobânda legală calculată de la data efectuării cheltuielilor, pentru faptul că a umplut de buruieni cartierul și a abandonat lucrarea. Societatea afaceristului Florian Walter, acuzat de spălare de bani şi evaziune fiscală, s-a angajat că va monta, prin proiectul PIDU din Cartierul Sud, aproape 200.000 de metri pătraţi de gazon, peste 15.000 de metri pătraţi de gard viu şi aproape 3.000 de arbori şi arbuşti.

În iulie 2016, după recepţia lucrărilor, s-a constatat că în locul gazonului au crescut buruieni, iar aria verde, care trebuia întreţinută de firma Romprest, arăta ca o junglă. În plus, gardul viu era uscat, la fel ca şi sute de copaci ornamentali. Ulterior, întreţinerea spaţiului verde a fost dată în sarcina Direcţiei de Dezvoltare şi Servicii Publice (DDSP), instituţie subordonată Primăriei Focşani, care a reparat din banii proprii deşertul lăsat în urmă de Romprest. Astfel, DDSP a efectuat achiziţii de arbori şi arbuşti în sumă de 155.275 de lei, pentru remedierea deficienţelor, iar replantarea acestora a costat 175.140 de lei. În total, a rezultat o sumă de peste 330.000 de lei.

După cum era de aşteptat, Curtea de Conturi Vrancea a derulat o misiune de audit prin care s-a verificat modul de fundamentare şi utilizare a fondurilor publice alocate Direcţiei de Dezvoltare Servicii Publice Focşani. Astfel, s-a constatat că prevederile contractuale stipulau că executantul, în speţă Romprest, trebuia să răspundă pentru viciile ascunse ale construcţiei. Curtea de Conturi reproșa municipalităţii că “nu a întreprins în anul 2016 şi nici până la data de 30.06.2017 (data expirării perioadei de garanţie a lucrărilor executate), toate căile legale pentru recuperarea acestor cheltuieli”. La suma amintită se adaugă şi 29.312 lei majorări de întârziere. În cele din urmă, la o săptămână după expirarea perioadei de garanţie, Primăria Focşani a acţionat în instanţă firma Romprest, pentru recuperarea sumelor. După mai bine de un an și jumătate de proces, magistrații de la Tribunalul Vrancea au dat câștig de cauză Primăriei Focșani. Decizia poate fi, însă, atacată cu apel.