Fermierii români pot primi subvenții mai mari

0
727

Europarlamentarul român Daniel Buda a făcut publice o parte din direcțiile principale ale Politicii Agricole Comune (PAC), precum și sumele aflate în discuția UE pentru plata la hectar. Între acestea se află și cuantumurile maximale la plățile compensatorii, subvențiile-bonus pe care fermierii le încasează de la APIA, dar care sunt prevăzute în bugetul alocat programelor naționale de investiții și dezvoltare rurală. Unul dintre semnele distinctive ale proiectului de reformare a PAC este o mai mare subsidiaritate la nivelul statelor membre și introducerea așa-numitelor „planuri strategice ale PAC”, prin care capitalele naționale stabilesc modul în care fiecare țară intenționează să îndeplinească cele nouă obiective la nivel comunitar (economice, de mediu și sociale).

În ceea ce privește Pilonul I Plăți directe FEGA, va fi gestionat astfel: 60% va reprezenta ajutorul de bază pentru sustenabilitate, 20% scheme ecologice de climă, mediu și bunăstarea animalelor, 12% sprijin cuplat (10% general + 2% culturile proteaginoase), 3% pentru crearea rezervei naționale, 3% din pachetul lor de plăți directe pentru sprijinirea organizațiilor de producător, 2% dedicat tinerilor agricultori. Referitor la transferul între piloni până la 15% din fondurile din FEGA către FEDR și până la 5% din FEDR către FEGA, cu condiția ca fondurile să fie destinate schemelor ecologice.
Alocările principale pentru dezvoltarea rurală FEDR (Pilon II) sunt următoarele:
• Noul fermier: persoana peste 40 de ani desemnată ca șef de exploatație, care deține formarea/competențele necesare poate beneficia de o primă de instalare de până la 100 de mii euro din FEADR
• Tinerii agricultori: persoana până la 40 de ani care demarează pentru prima dată ca șef al exploatației o activitate agricolă beneficiază de un sprijin complementar pentru o perioadă de 7 ani (în loc de 5 ani). Sprijinul acordat instalațiilor din capitolul Dezvoltare rurală crește de la 70.000 EUR la 100.000 EUR
• Fermierii mici: un sistem simplificat de controale pentru micii agricultori care solicită sprijin pentru o sumă de până la 1250 EUR.
Vor exista o serie de intervenții pentru dezvoltare rurală (FEADR), una dintre cele mai importante fiind sprijinul pentru durabilitatea agroecologică, măsuri de atenuare a schimbărilor climatice și de adaptare și alte angajamente de gestionare:
• 600 Euro Maximum pe hectar pe an pentru culturile anuale
• 900 Euro Maximum pe hectar pe an pentru culturile perene specializate
• 450 Euro Maximum pe hectar pe an pentru alte utilizări ale terenurilor
• 200 Euro Maximum pe unitate de animal („UA”) pe an pentru rasele locale pe cale de dispariție
• 500 Euro Maximum per UA pentru acțiunile care promovează bunăstarea animalelor
• 200 Euro Maximum pe hectar pe an pentru acțiuni constând în servicii forestiere, de mediu și climatice și conservarea pădurilor. (sursa: Daniel Buda, europarlamentar PNL/PPE)