Facturile la electricitate vor crește și anul viitor

0
141
Președintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică (AFEER), Ion Lungu, a anunțat că vomplăti mai mult la facturile de curent electric. Cauza principală a acestei situații o reprezintă condițiile de piață.
De asemenea, de la 1 ianuarie 2018 se va liberaliza total și piața energiei electrice. „De la 1 ianuarie 2018, când piaţa va fi complet liberalizată, nu se vor întâmpla lucruri fundamentale, ci dispare acea pondere de 10% din factură care acum este la tarif reglementat. Nu aş vrea să se creeze confuzia că din cauza liberalizării au crescut preţurile, ci din cauza condiţiilor din piaţă”, a precizat Ion Lungu. ”Este de aşteptat ca preţurile din noile oferte ale furnizorilor către consumatorii finali să fie mai mari decât preţurile de anul trecut, pentru că, atât pe pieţele pe termen scurt, cât şi pe cele pe termen lung, preţurile au crescut, deşi nu putem pune acest lucru pe seama liberalizării”, a mai explicat președintele AFEER.
De la 1 ianuarie 2018, piaţa de electricitate din România va fi complet liberalizată, iar Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) va controla doar preţurile consumatorilor alimentaţi în regim de Serviciu Universal. Săptămâna trecută, preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ, declara că furnizorii de energie ultimă instanţă, adică cei tradiţionali, sunt obligaţi de către Autoritate să-şi informeze consumatorii că pot obţine preţuri mai bune dacă încheie un contract pe piaţa liberă.