Explicații privind cartea electronică de identitate: de ce s-a ales ”gen” în loc de ”sex”, de ce lipsește tricolorul, când vor primi și minorii noile acte

0
932

Oficialii Ministerului Afacerilor Interne au vorbit într-o conferință de presă, miercuri seară, despre noua carte electronică de identitate. Ei au dat explicații și au răspuns la întrebările care au apărut, deja, în spațiul publice, precum cele referitoare la mențiunea ”gen” în loc de ”sex” sau la lipsa drapelului național de pe aceste acte de identitate. ”Acest document – carte electronică de identitate – în această fază este opţională. Vă pot spune că interesul manifestat în  municipiul Cluj-Napoca este deosebit, în numai câteva ore au fost epuizate toate programările până pe data  de 3 septembrie. În 17 octombrie au fost publicate în dezbatere publică forma şi conţinutul cărţii electronice de identitate şi o altă anexă cu forma şi conţinutul cărţii de identitate simple. În ceea ce priveşte cartea electronică de identitate, de la momentul respectiv, s-a precizat explicit în anexă că acest document, pentru proiectul pilot va conţine menţiunea ”Gen”, dar tot proiectul la momentul respectiv stabileşte că sunt două opţiuni: feminin şi masculin. Nu există niciun fel de altă intervenţie. Fiind şi document de călătorie conţine steagul UE în interiorul căruia se află indicativul României, cu cele două litere. (…) Designul a fost creat împreună cu Imprimeria Naţională şi mai mult de 60 la sută din elementele de securitate pe care le conţin cele două proiecte de documente, în designul cărţii, elementele de securitate sunt structurate în special prin modalitatea în care sunt îmbinate culorile, vopselurile. Culoarea roşie este o culoare tare şi generează dificultăţi în ceea ce priveşte inserarea acesteia în cadrul documentului. Tehnologiile pe care le deţinem au permis generarea acestor tipuri de elemente astfel încât la nivel de elemente de securitate să atungem standardele existente ale anului 2021. În ceea ce priveşte cartea electronică de identitate, am optat pentru stema naţională, pe lângă însemnele UE care sunt obligatorii. Aceste elemente pot fi cuprinse doar în partea de sus a documentului. Datorită faptului că  are un format mic, caracterele a trebuit să le reducem. (…) Unele state au optat pentru a păstra steagul naţional, spre exemplu Franţa, dar nu există stema, datorită faptului că spaţiul este limitat. Există un număr de state care au păstrat ca element de identitate, stema naţională. Din datele disponibile până în acest moment doar două state, Franţa şi Cipru au notificat noul document de identitate care corespunde standardelor UE. Celelalte state probabil vor notifica în perioada următoare, aşa cum şi România va trebui să o facă.”, a explicat chestorul de poliţie Cătălin-Aurel Giulescu, directorul Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date (DEPABD) a MAI.

Primele cărți electronice de identitate au început să fie emise, în această săptămână, la Cluj, în cadrul unui proiect pilot. Până la sfârșitul lui 2021, vor fi emise 5.000 de astfel de documente de identitate. Noile acte de identitate vor fi disponibile și pentru minori. ”În proiectul pilot am emis un singur tip de document pentru majori, pentru persoane de peste 18 ani. În aproximativ 2 luni intenţionăm să emitem şi pentru grupa de  vârstă 14-18 ani având în vedere că în suportul de stocate se află acel certificat digital care pentru persoanele minore, între 14 şi 18 ani necesită un anumit tip de intervenţie, având în vedere că acestea au capacitate de exerciţiu restrânsă. După alte două luni, intenţionăm să introducem cartea electronică de identitate pentru grupa de vârstă 0 – 14 ani, care presupune că documentul este neobligatoriu şi doar dacă părinţii îl solicită pentru a-l folosi ca alternativă la călătorie, ca alternativă la paşaport.”, a explicat șeful Direcției pentru Evidența Persoanelor.