Exclusiv: Tensiune maximă în Electrica Focșani și semne de întrebare după pana de curent

0
122
Pana de curent de aseară, din municipiul Focșani, nu a fost o simplă avarie. Atât autoritățile locale cât și conducerea Sucursalei de Distribuție Electrica Focșani nu au oferit, până acum, explicații oficiale cu privire la cauza reală a defecțiunii care a lăsat în beznă jumătate de oraș. Unii focșăneni mai ”norocoși” au reprimit energie electrică în mai puțin de două ore, alții au stat mai multe ore pe întuneric. S-a spus că a ars un transformator electric amplasat în incinta unei societăți comerciale și, din această cauză, s-ar fi produs marea defecțiune. Este greu de crezut, chiar și pentru cei naivi și neaveniți, că jumătate din Focșani ar fi putut rămâne în beznă de la un transformator electric.
Am încercat să deslușim, măcar în parte, situația și am găsit câteva indicii/ ipoteze plauzibile care ar explica în mod real și realist ce s-a întâmplat luni seară. Cunoscătorii știu că Focșaniul este împărțit și racordat la 3 stații de înaltă tensiune. Stația din incinta fostului combinat de prelucrare a lemnului (MOPAF) este cea mai importantă, regimul comunist conectând la această rețea platforma industrială și zona centrală a municipiului, cu instituțiile administrative. Avaria de luni seară a pornit de la această stație de înaltă tensiune. Un dispozitiv nu a mai funcționat iar avaria s-a răspândit în tot sistemul. De aici și pana de curent generală. Acest lucru, în mod normal, nu trebuia să se întâmple. Defecțiunea inițială ar fi trebuit să se oprească, automat, într-un punct care nu ar fi provocat pana de curent generalizată. Se pare că protecția sistemului nu a funcționat iar linia care ducea, de exemplu, la transformatorul ars (și nu numai), nu s-a decuplat automat, așa cum este, de altfel, organizat întreg sistemul. De ce o mică defecțiune a provocat probleme atât de mari? De ce nu a funcționat autoprotecția automată și avaria s-a propagat în toată stația? Poate că, la un moment dat, cei de la Electrica sau chiar primarul Focșaniului ne vor explica, corect și transparent. Nu am mari speranțe, dacă mă gândesc la transparența celor două instituții la care focșănenii contribuie cu sume importante din buzunarele proprii.
Între timp, echipele Electrica au lucrat din greu toată noaptea, până în zori, să remedieze problema. Pe de altă parte, informația cu pana de curent de la Focșani s-a răspândit rapid în toate sucursalele și agențiile Electrica din țară. Oamenii din sistem știu despre ce a fost vorba și din acest motiv întâmplarea de la Focșani a stârnit rumoare. Am putea asista și la niște schimbări din funcții. Primul vizat este inginerul șef al Sucursalei Electrica Focșani, Ioan Diaconiță, impus de nepotul său (Cătălin Chiper) în această funcție, pe vremea când acesta se credea mare și tare la Ministerul Afacerilor Interne. Diaconiță ar putea fi primul nume decapitat. De asemenea, și șeful Sucursalei de Distribuție Electrica Focșani, Gabriel Popa, ar putea rămâne fără funcție după evenimentul de luni seară. Popa a fost parașutat în fruntea sucursalei focșănene de fosta conducere a societății Electrica, în februarie 2016, după decesul lui Dumitru Dănilă. Numele lui Gabriel Popa a apărut într-un dosar penal pe vremea când conducea o agenție Electrica din Buzău. Ceea ce s-a întâmplat la Focșani nu a fost o simplă avarie. Cazul ține mai degrabă de sistemul energetic național, de siguranța națională, și nu poate rămâne fără urmări. Se iau măsuri sau se pune batista pe țambal?