Europarlamentarul Siegfried Mureșan: România, aproape de a primi cea de-a doua tranșă din PNRR / Doar 6 state au primit până acum a doua tranșă

0
342
foto: Facebook Siegfried Muresan

România nu este codasa Europei la decontarea banilor din Planul Național de Redresare și Reziliență. Ba se află chiar în prima jumătate, conform eurodeputatului PNL/PPE Siegfried Mureșan. Țara noastră este aproape de a primi de la Comisia Europeană cea de-a doua tranșă din PNRR, ceea ce s-a întâmplat doar în cazul a 6 state UE până acum. „Până în momentul de faţă, 16 state membre ale Uniunii Europene, inclusiv România, au primit prefinanţarea şi o primă tranşă din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. România a primit până în momentul de faţă mai mult de 6 miliarde euro deja. Doar şase state membre ale Uniunii Europene au primit, până în momentul de faţă, plata din cea de-a doua tranşă pentru care România a depus cererea de plată.”, a declarat europarlamentarul Siegfried Mureşan.

Guvernul României și Comisia Europeană negociază în această perioadă, Bucureștiul mai având două jaloane încă nefinalizate. „Dacă aceste două jaloane sunt considerate a fi îndeplinite, vom avea o a doua tranşă plătită integral, dacă nu, o mică parte din cea de-a doua tranşă va fi pentru moment sistată, urmând a putea debloca această sumă – de aproximativ 5% din cea de-a doua tranşă, deci 143 de milioane de euro  în următoarele şase luni de zile, dar încă nu se pune această problemă. Comisia Europeană încă evaluează, nu ne-ar fi notificat că nu vom primi aceste 140 de milioane, dar este sigur că cel puţin 95% din cea de-a doua tranşă va fi primită, după care, evident, urmează depunerea celei de-a treia tranşe.”, a explicat Siegfried Mureșan.
Cât privește renegocierea PNRR, eurodeputatul liberal consideră că implementarea planului și a reformelor incluse în PNRR reprezintă o prioritate și nu renegocierea cu orice preț. „Faptul că Guvernul României a reuşit să mobilizeze două tranşe arată că implementarea nu decurge atât de rău cum ni se pare. Prioritatea trebuie să fie implementarea, nu renegocierea. Renegocierea este posibilă pe criterii obiective, dar nu pe criterii politice. De aceea, prioritatea şi în următoarele luni pentru Guvern va trebui să fie implementarea, mai puţin decât renegocierea.”, a subliniat eurodeputatul PNL/PPE, la o întâlnire cu jurnaliști români, desfășurată la Parlamentul European de la Strasbourg.