luni, mai 13, 2024
spot_img
AcasăActualitateEuroparlamentarii români despre votul din PE cu privire la admiterea României în...

Europarlamentarii români despre votul din PE cu privire la admiterea României în spațiul Schengen

Europarlamentarii români au votat rezoluția Parlamentului European privind includerea României și Bulgariei în spațiul Schengen. Indiferent de grupul politic din care fac parte, eurodeputații au votat pentru și așteaptă votul decisiv din Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI). Acesta se va întruni în luna decembrie a.c., iar pentru a aproba admiterea celor două state în spațiul Schengen este nevoie de vot în unanimitate. Rezoluția de astăzi este a patra adoptată de PE până acum, însă Consiliul JAI nu a întrunit unanimitate de voturi. Reamintim că rezoluția adoptată în sesiunea plenară a Parlamentului European de la Strasbourg a fost votată de 547 de eurodeputați. S-au înregistrat 49 de voturi împotrivă și 43 de abțineri.  ”Acest rezultat arată că aderarea țării noastre la spațiul Schengen este susținută de europarlamentari din toate colțurile Uniunii Europene și din toate grupurile politice proeuropene. Textul rezoluției menționează clar că țara noastră îndeplinește criteriile tehnice de aderare la zona Schengen de peste 11 ani. Spațiul Schengen și întreaga Uniune Europeană sunt mai sigure cu țara noastră în interiorul spațiului de liberă circulație decât în afara lui. România a demonstrat anul acesta că poate securiza frontiera de est a Uniunii Europene în cele mai dificile condiții: a primit peste 1 milion de refugiați din Ucraina cărora le-a oferit hrană, adăpost și îngrijire medicală. În plus, țara noastră a asigurat tranzitul fără riscuri pe teritoriul său pentru refugiații ucraineni și treceri sigure ale frontierei către alte state UE și Schengen, cum ar fi Ungaria. Beneficiile aderării României la spațiul Schengen sunt concrete și sunt imediate. În anul 2021, peste 36 de milioane de persoane și aproximativ 12 milioane de mijloace de transport au trecut granițele țării noastre și au trebuit să aștepte la coadă pentru controlul vamal. Aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen va însemna zero ore de așteptat la graniță pentru șoferii de camioane care exportă marfa din România spre vestul Uniunii Europene și zero ore de stat la coadă pentru turiștii români care aleg să meargă vara în vacanță în Bulgaria sau Grecia. Înseamnă costuri mai puține pentru transportatorii de mărfuri, mai puțin combustibil consumat și mai puține ore la volan pentru șoferi. Totodată, aderarea la spațiul Schengen va aduce mai multe investiții în țara noastră care vor genera mai multe locuri de muncă stabile și bine plătite pentru oameni. Un investitor străin va fi mult mai interesat decât în prezent să deschidă o fabrică în România dacă va ști că poate exporta marfa în restul Uniunii Europene mult mai rapid o dată cu eliminarea controlului vamal.”, arată  Siegfried Mureșan, europarlamentar PPE/PNL.

”Votul de astăzi din Parlamentul European este un pas. Dar amintesc faptul că este a patra rezoluție pe care PE o votează cu privire la admiterea României în spațiul Schengen. Ceea ce contează este votul din Consiliul JAI, acolo unde este nevoie de unanimitate. Nu știu dacă rezoluția de astăzi a PE va avea o influență asupra votului din Consiliul JAI, ce va avea loc în luna decembrie. În mod normal, nici nu trebuia să fie o rezoluție a Parlamentului European în acest sens, Consiliul JAI trebuia să-și facă treaba. Este important că cele două mari grupuri politice din PE, socialiștii și popularii, au anunțat la unison că susțin rezoluția privind aderarea României și Bulgariei la Schengen. Însă, din păcate, la Consiliul JAI nu se poate cu majoritate ci doar cu unanimitate. La Consiliu e cu veto.”, ne-a declarat Mihai Tudose, eurodeputat S&D/PSD.

”Votul din Parlamentul European de astăzi arată clar că suntem aliniați la nivel european pentru aderarea României la Schengen. Dar un obstacol uriaș în privința aderării noastre este politica pe care o duce coaliția de guvernare acasă. REPER a adus și obiecții la legile justiției pe care ieri Senatul le-a votat și care nu fac decât să canibalizeze tot sistemul de justiție. Sigur, semnalul pe care Parlamentul European l-a dat prin votul de astăzi este foarte puternic, însă decizia finală este a Consiliului, iar dacă cei din coaliția de guvernare nu opresc acum parcursul legilor justiției în forma lor de acum, mi-e teamă că vom fi muncit în zadar la nivel european.”, susține Dragoș Pîslaru, europarlamentar Renew/REPER.


ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu