Electrica merge, la Focșani, pe mâna unui ”superom”: ex-inculpat într-un dosar penal, a fost, simultan, la serviciu și la facultate

0

Consiliul de Administrație al Grupului Electrica i-a prelungit mandatul de director al Sucursalei Electrica Focșani lui Petrică Ioniță. Acesta a fost numit prima dată în luna decembrie 2017, iar decizia de săptămâna trecută a conducerii societății face referire la o perioadă de o lună. Decizia pare curioasă, dacă ne gândim la activitatea lui Petrică Ioniță de până acum, însă nu este surprinzătoare dacă ne gândim la relațiile personale și interesele din jurul său.

În primul rând, oricine se poate întreba cum de un angajat cercetat de procurori pentru avize date unor consumatori în schimbul unor sume de bani, în 2010 (dosar încheiat cu NUP, spre surpriza celor care cunoșteau foarte bine speța și peroanele implicate), și sancționat administrativ cu o penalizare de 10% din salariu, timp de 3 luni, este promovat de șefi într-o funcție atât de importantă. Conducerea Grupului Electrica susține că știe speța dar nu o consideră relevantă pentru promovarea în postul de director: ”în anul 2010, domnul Ioniță Petrică, tehnician SEAR în cadrul SDEE Focșani la acea dată, a fost cercetat de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea, iar soluția a fost neînceperea urmăririi penale.” (răspunsul scurt al conducerii Electrica)

În același timp, nimeni nu s-a întrebat cum de un angajat pontat la zi poate fi, în același timp, la cursuri universitare, desfășurate într-un alt oraș, situat la o distanță de circa 90 de kilometri de Focșani. În fapt, Petrică Ioniță a urmat cursurile Facultății de Inginerie Electrică din cadrul Universității ”Dunărea de Jos” din Galați, cursuri de zi, în același timp cu prezența zilnică la serviciu. ”Referitor la frecventarea cursurilor Universității ”Dunărea de Jos” Galați de către domnul Ioniță Petrică, simultan cu îndeplinirea statutului de salariat al SDEE Focșani, vă informăm că în perioada respectivă prezența și îndeplinirea atribuțiilor de serviciu ale domnului Ioniță nu au fost afectate”, ne-a răspuns conducerea societății Electrica, la întrebarea adresată pe acest subiect. Asta înseamnă că, dacă a fost la serviciu, Petrică Ioniță nu avea cum să fie, simultan, și la Galați. Dar la Galați se pare că a avut noroc cu decanul facultății, vrânceanul Gelu Gurguiatu, fiul fostului coleg de serviciu al lui Ioniță. Astfel, tehnicianul Petrică Ioniță a reușit, acum câțiva ani, să-și ia diploma de inginer, după urmarea cursurilor universitare la zi, bineînțeles.

Pe de altă parte, este de notorietate faptul că Petrică Ioniță a urmat calea politică a predecesorului Dumitru Dănilă și și-a afirmat afinitățile pentru partidul lui Călin Popescu Tăriceanu. Cum se știe, ALDE deține postul de ministru al Energiei, numai bine pentru o ”proptea” guvernamentală. Plus că Ioniță este finul unui fost director al Electrica Focșani, Ștefan Frîncu, activist vechi al PSD. Oare toate ”transformările” prin care a trecut în ultimii 8-9 ani l-or fi schimbat pe Petrică Ioniță? Sau a rămas la stadiul de ”năravul din fire n-are lecuire”?