joi, aprilie 25, 2024
AcasăStiri InterneDSVSA: atenție la carnea de porc!

DSVSA: atenție la carnea de porc!

Pentru evitarea posibilelor toxiinfecţii alimentare şi evitarea posibilei infestări cu parazitul Trichinella spp., Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Vrancea recomandă:

Cumpăraţi carne de porc, produse sau preparate obţinute din aceasta, numai din locuri sau spaţii autorizate şi supravegheate sanitar veterinar, care, prin programul de control implementat de către inspectorii Directiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Vrancea, garantează că aceastea provin din abatoare aprobate, unde este asigurată asistenţa sanitară veterinară permanentă. În condiţiile unei cereri crescute, specifice perioadei premergătoare Crăciunului, unii români continuă să cumpere carne proaspătă sau produse şi preparate din carne de porc sau chiar porci vii crescuţi în gospodărie, pentru sacrificare. S-au întâlnit situaţii în care, unii dintre crescătorii de porci în sistem gospodăresc aleg să vândă sau să sacrifice animalele, evitând controlul sănătăţii acestora de către medicii veterinari.

            Porcii se vor sacrifica doar in unitati de abatorizare autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea de porcine si publicate pe site-ul ANSVSA. Este interzisa taierea porcilor in scopul comercializarii carnii in alte locuri sau spatii decat cele autorizate sanitar veterinar.

            Carcasa de porc rezultată în urma sacrificărilor în abatoare autorizate sanitar veterinar trebuie să aibă aplicată marca de sănătate de formă ovală/ hexagonală cu respectarea prevederilor Deciziei nr. 2013/764/UE și ale Ordinului ANSVSA nr. 10/2008 cu modificările și completările ulterioare. Identificarea cărnii tocate si a cărnii preparate obținută din carne de porc sau care conține care de porc se realizează cu o marcă de identificare de formă ovală/hexagonală cu respectarea prevederilor Deciziei nr. 2013/764/UE si ale Ordinului ANSVSA nr. 10/2008 cu modificările și completările ulterioare. Produsele din carne obținute din carnea de porc sau care conțin carne de porc si care au fost supuse unui tratament termic în conformitate cu prevederile Directivei Comisiei nr. 2/99/CE trebuie să fie marcate cu o marcă de identificare de formă ovală conform prevederile Deciziei Comisiei nr. 764/2014/UE si ale Ordinului ANSVSA nr. 10/2008 cu modificările și completările ulterioare.

Sacrificarea porcului şi consumarea acestuia în familie sau vânzarea de carne sau de produse obținute de la acesta, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului și al salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave:

Dacă porcul este bolnav de trichineloză sau de o altă boală infecţioasă, prin vânzarea necontrolată riscați să îmbolnăviţi alţi oameni sau alte animale, iar răspândirea bolilor la animale sau om se pedepseşte, conform legii. Solicitaţi vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru a:

  • verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare;
  • da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a vă garanta propria dumneavoastră sănătate;
  • asoma porcul înaintea sacrificării, a scuti animalul de suferinţă şi a respecta cerinţele de bunăstare a animalelor.

În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscaţi vânzarea, sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului.

Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi, până nu obţineţi de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi.

Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificaţi în vederea depistării trichinelozei este obligatorie. Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi de până la 40.000 lei.

Comercializarea porcilor vii în târguri, cu respectarea prevederilor legale:

Comercializarea porcilor vii din gospodăriile populaţiei în târgurile şi oboarele autorizate sanitar-veterinar ca şi mişcarea porcilor de la exploataţiile nonprofesionale către abator este permisă cu respectarea legislaţiei sanitare veterinare.

Mişcarea porcilor vii către abator, atunci când trec printr-un târg de animale, se poate efectua numai dacă animalele sunt însoţite de certificatul de sănătate, de formularul de mişcare şi de documentul privind informaţiile pentru lanţul alimentar.

Târgul de animale trebuie să fie autorizat sanitar veterinar şi supravegheat de un medic veterinar. La intrarea în târg, solicitaţi medicului veterinar responsabil să facă examinarea animalelor pe care doriţi să le vindeţi şi a documentelor pe care vi le-a eliberat medicul veterinar la plecarea spre târg. Dacă cel care a cumpărat porcul este verificat în trafic de autorităţi şi nu prezintă documentele sanitare veterinare necesare, cumpărătorul, dar şi vânzătorul sunt pasibili de sancţiuni, iar animalele sunt confiscate şi ucise fără a se oferi despăgubiri.

Este interzisă sacrificarea porcilor şi comercializarea cărnii în târgurile de animale şi în vecinătatea acestora! Este interzisă vânzarea porcilor vii, fără control sanitar veterinar, la “samsari”, sau în alte locuri neaprobate sanitar veterinar. Numărul de telefon al Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Vrancea este 0237215561 pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor. (comunicat DSVSA Vrancea)


ARTICOLE SIMILARE
spot_img
- Advertisment -

Cele mai citite

DSVSA: atenție la carnea de porc!

Pentru evitarea posibilelor toxiinfecţii alimentare şi evitarea posibilei infestări cu parazitul Trichinella spp., Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Vrancea recomandă:

Cumpăraţi carne de porc, produse sau preparate obţinute din aceasta, numai din locuri sau spaţii autorizate şi supravegheate sanitar veterinar, care, prin programul de control implementat de către inspectorii Directiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Vrancea, garantează că aceastea provin din abatoare aprobate, unde este asigurată asistenţa sanitară veterinară permanentă. În condiţiile unei cereri crescute, specifice perioadei premergătoare Crăciunului, unii români continuă să cumpere carne proaspătă sau produse şi preparate din carne de porc sau chiar porci vii crescuţi în gospodărie, pentru sacrificare. S-au întâlnit situaţii în care, unii dintre crescătorii de porci în sistem gospodăresc aleg să vândă sau să sacrifice animalele, evitând controlul sănătăţii acestora de către medicii veterinari.

            Porcii se vor sacrifica doar in unitati de abatorizare autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea de porcine si publicate pe site-ul ANSVSA. Este interzisa taierea porcilor in scopul comercializarii carnii in alte locuri sau spatii decat cele autorizate sanitar veterinar.

            Carcasa de porc rezultată în urma sacrificărilor în abatoare autorizate sanitar veterinar trebuie să aibă aplicată marca de sănătate de formă ovală/ hexagonală cu respectarea prevederilor Deciziei nr. 2013/764/UE și ale Ordinului ANSVSA nr. 10/2008 cu modificările și completările ulterioare. Identificarea cărnii tocate si a cărnii preparate obținută din carne de porc sau care conține care de porc se realizează cu o marcă de identificare de formă ovală/hexagonală cu respectarea prevederilor Deciziei nr. 2013/764/UE si ale Ordinului ANSVSA nr. 10/2008 cu modificările și completările ulterioare. Produsele din carne obținute din carnea de porc sau care conțin carne de porc si care au fost supuse unui tratament termic în conformitate cu prevederile Directivei Comisiei nr. 2/99/CE trebuie să fie marcate cu o marcă de identificare de formă ovală conform prevederile Deciziei Comisiei nr. 764/2014/UE si ale Ordinului ANSVSA nr. 10/2008 cu modificările și completările ulterioare.

Sacrificarea porcului şi consumarea acestuia în familie sau vânzarea de carne sau de produse obținute de la acesta, fără controlul sanitar veterinar al stării de sănătate a animalului și al salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave:

Dacă porcul este bolnav de trichineloză sau de o altă boală infecţioasă, prin vânzarea necontrolată riscați să îmbolnăviţi alţi oameni sau alte animale, iar răspândirea bolilor la animale sau om se pedepseşte, conform legii. Solicitaţi vizita medicului veterinar înainte de sacrificarea porcului, pentru a:

  • verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare;
  • da sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a vă garanta propria dumneavoastră sănătate;
  • asoma porcul înaintea sacrificării, a scuti animalul de suferinţă şi a respecta cerinţele de bunăstare a animalelor.

În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul dumneavoastră este bolnav, nu riscaţi vânzarea, sacrificarea şi consumul cărnii. Veţi fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului.

Nu consumaţi carnea şi nu o preparaţi, până nu obţineţi de la medicul veterinar rezultatul examinării pentru Trichinella spp., cu rezultat negativ. Recomandarea este valabilă şi pentru carnea obţinută de la porcii mistreţi.

Examinarea cărnii provenite de la porcii sacrificaţi în vederea depistării trichinelozei este obligatorie. Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi de până la 40.000 lei.

Comercializarea porcilor vii în târguri, cu respectarea prevederilor legale:

Comercializarea porcilor vii din gospodăriile populaţiei în târgurile şi oboarele autorizate sanitar-veterinar ca şi mişcarea porcilor de la exploataţiile nonprofesionale către abator este permisă cu respectarea legislaţiei sanitare veterinare.

Mişcarea porcilor vii către abator, atunci când trec printr-un târg de animale, se poate efectua numai dacă animalele sunt însoţite de certificatul de sănătate, de formularul de mişcare şi de documentul privind informaţiile pentru lanţul alimentar.

Târgul de animale trebuie să fie autorizat sanitar veterinar şi supravegheat de un medic veterinar. La intrarea în târg, solicitaţi medicului veterinar responsabil să facă examinarea animalelor pe care doriţi să le vindeţi şi a documentelor pe care vi le-a eliberat medicul veterinar la plecarea spre târg. Dacă cel care a cumpărat porcul este verificat în trafic de autorităţi şi nu prezintă documentele sanitare veterinare necesare, cumpărătorul, dar şi vânzătorul sunt pasibili de sancţiuni, iar animalele sunt confiscate şi ucise fără a se oferi despăgubiri.

Este interzisă sacrificarea porcilor şi comercializarea cărnii în târgurile de animale şi în vecinătatea acestora! Este interzisă vânzarea porcilor vii, fără control sanitar veterinar, la “samsari”, sau în alte locuri neaprobate sanitar veterinar. Numărul de telefon al Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Vrancea este 0237215561 pentru a sesiza nereguli în domeniul siguranţei alimentelor. (comunicat DSVSA Vrancea)

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu