sâmbătă, iulie 13, 2024
AcasăComuna meaCOTESTIDouă tinere au fost lovite de partenerii lor. Agresorii s-au ales cu...

Două tinere au fost lovite de partenerii lor. Agresorii s-au ales cu dosare penale

La data de 07 septembrie a.c., ora 17:14, polițiștii Secției 5 Poliție Rurală Cotești au fost sesizați prin SNUAU cu privire la faptul că o tânără, de 17 ani, a fost agresată de către fostul concubin, un bărbat de 29 de ani, din comuna Cotești. Polițiștii care s-au deplasat la fața locului au identificat minora, care nu a dorit să îi fie acordate îngrijiri medicale și au stabilit că aceasta ar fi fost lovită cu palma în zona feței.
În prezența mamei, a fost completat formularul de evaluare a riscului, care a indicat un risc iminent, fiind emis ordin de protecție provizoriu pentru o perioadă de 5 zile, prin care s-a dispus păstrarea unei distanțe de 50 de metri față de victimă, locuința și familia acesteia.
Victima s-a opus monitorizării electronice, cercetările fiind continuate în cadrul unui dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie.

La data de 07 septembrie a.c., ora 21:03, polițiștii Secției 10 Poliție Rurală Panciu au fost sesizați, prin SNUAU 112, cu privire la faptul că o tânără din comuna Răcoasa a fost agresată de concubinul său, un bărbat din comuna Străoane. La fața locului a fost identificată femeia, care s-a opus emiterii ordinului de protecție provizoriu și a refuzat să formuleze plângere, deși formularul de evaluare riscului a indicat un risc iminent. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie.

Ordinul provizoriu de protecţie este un instrument legislativ extrem de eficient şi util care dă posibilitatea intervenţiei directe a poliţistului pentru garantarea siguranţei şi drepturilor victimei. Reamintim că poliţiştii care intervin la cazuri de violenţă domestică pot emite, după analizarea situaţiei pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător. Ordinul de protecţie provizoriu se emite de către poliţiştii care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, în scopul diminuării acestui risc.

Intervenţiile poliţiştilor la cazurile de violenţă domestică se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (112), formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte persoane.

În cadrul intervenţiilor, poliţiştii pot lua măsuri pentru separarea victimei de agresor şi pot realiza orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate. Ei observă şi adresează întrebări cu privire la starea fizică a persoanelor implicate şi, dacă se impune, solicită intervenţia echipelor medicale. Informează atât victima, cât şi agresorul, cu privire la drepturile şi obligaţiile lor şi măsurile ce vor fi dispuse în urma evaluării situaţiei de fapt.

Cu ocazia intervenţiei, în vederea stabilirii existenţei unui risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea persoanelor să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, poliţiştii evaluează situaţia de fapt pe baza formularului de evaluare a riscului ce cuprinde 21 de întrebări. Pe baza răspunsurilor, se stabileşte dacă există realmente riscul ca viaţa sau integritatea fizică a victimei să fie pusă în pericol.

Faţă de agresor, poliţistul, prin ordinul de protecţie provizoriu, poate dispune şi alte obligaţii sau interdicţii, şi anume: păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de membrii familiei acesteia, faţă de resedinţă, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliţie a armelor deţinute de acesta. Siguranţa în familie şi prevenirea violenţei domestice sunt priorităţi ale poliţiştilor vrânceni. Sesizaţi cazurile de violenţă domestică! (IPJ Vrancea)


ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu