Doliu în presa românească. A murit unul dintre cei mai cunoscuți realizatori din TVR

0
373

În cursul zilei de astăzi s-a anunțat decesul lui Sorin Burtea, unul dintre cei mai vechi și cunoscuți realizatori din Teșeviziunea Română. Sorin Burtea s-a născut pe 28 aprilie 1953 în Câmpulung Muscel și a absolvit Facultatea de Ziaristică a Universităţii din Bucureşti. A început colaborarea cu Radio-Televiziunea, în perioada 1976-1980, ca student practicant, timp în care a realizat sute de reportaje şi emisiuni economico-sociale la radio. În 1980 a fost angajat în Televiziunea Română. De atunci a lucrat în aceeaşi Redacţie, cea Economică, indiferent de numele avut. A fost redactor, redactor principal, realizator de emisiuni, redactor-şef cu delegaţie, redactor-şef adjunct, secretar general de redacţie, coordonator emisiuni economice.

În 2005 a fost ales de salariaţi, membru în Consiliul de Administraţie al SRTV. Ulterior, Sorin Burtea a fost reales de încă 3 ori membru CA. Din 1990 până în 1997 a realizat şi coordonat emisiuni precum Reflector, Economia încotro?, Studioul economic, Ziua de mâine, care au adus cote de audienţă foarte mari pe fenomenul infracţionalităţii economice şi al crimei organizate, chiar înainte ca legea să definească aceste elemente.

Din 1992 până în noiembrie 1996, Sorin Burtea s-a implicat într-un alt proiect, cel legat de privatizarea industriei româneşti. În 2005 a coordonat campania Învinge apele! din emisiunea Interes general, de pe TVR 1. A fost pentru prima dată când o emisiune economică, Interes general, a devenit parte a unei campanii sociale, dar mai ales a fost pentru prima dată când s-a ştiut destinaţia fiecărui bănuţ şi produs oferite. În ultima perioadă, el se ocupa de emisiunea ”Investiţi în România!” pe TVR Internaţional, un program care se apropie de 20 de ani de existenţă în grila postului românilor de pretutindeni.

De nenumărate ori, Sorin Burtea a prezentat proiectele Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, al cărei membru fondator a fost şi a pledat pentru respectarea prin lege a drepturilor jurnaliştilor. (sursa: TVR)