DNA investighează modul de organizare și desfășurare a votului în diaspora

0
30

Jurnalistul Atiila Biro, specializat pe investigații de presă, a trimis o solicitare către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la declanșarea unei acțiuni penale în cazul procesului electoral din diaspora din data de 26 mai a.c. Jurnalistul a primit un răspuns scurt de la Parchetul General prin care se confirmă faptul că, ”pe rolul Secției de urmărire penală și criminalistică, a fost înregistrată o cauză având obiectul indicat de dumneavoastră și care a fost declinată, spre competentă soluționare, la Direcția Națională Anticorupție”.

”Am întrebat, zilele trecute, Parchetul General dacă are în lucru (urmărire penală in rem/ adică dacă e investigată o faptă penală și nu neapărat un cetățean) vreun dosar în legătură cu obstrucționarea votului din diaspora (alegerile din 26 mai 2019). Azi am primit răspuns că au un dosar pe tema asta, pe care l-au trimis la DNA. Asta înseamnă c, teoretic, la un moment dat, vom afla ce nu a mers bine în legătură cu procedura de vot din diaspora. Nu înseamnă că automat va exista și o învinuire a cuiva sau vreo sentință penală în final.”, a scris, pe Facebook, jurnalistul Attila Biro.

După procesul de votare, la Parchetul Tribunalului Bucureşti au început să se înregistreze plângeri din partea mai multor persoane nemulţumite de modalitatea în care a fost organizat scrutinul în afara graniţelor ţării. În total, s-au înregistrat peste 50 de astfel de plângeri penale, care au fost transmise de procurorii bucureşteni Parchetului General.