Dispute PSD-PNL la Spitalul Județean. Noii membri ai Consiliului de Administrație, numiți de Ministerul Sănătății, s-au contrat cu președintele CA, membru PSD

0
357

Prima ședință a Consiliului de Administrație al Spitalului Județean ”Sf. Pantelimon” Focșani, în noua componență, s-a încheiat fără niciun rezultat. Așa cum era de așteptat, președintele CA, Mihai Nedelcu, de la PSD, care reprezintă Consiliul Județean Vrancea, a fost într-o dispută permanentă cu cei 3 noi membri ai CA, numiți de Ministerul Sănătății, care sunt membri PNL. Președintele CA a fost susținut și de alți membri PSD, prezenți în calitate de invitați la ședință: managerul spitalului, Constantin Mîndrilă, și directorul medical Valentin Ochean, ca reprezentant al Colegiului Medicilor. ”Ședința nu a avut nicio finalitate. Președintele Consiliului de Administrație ne-a pus la dispoziție o înștiințare prin care ne spune că luarea la cunoștință cu privire la ordinul ministrului Sănătății de numire a celor 3 reprezentanți nu este de interes. Ne-a spus că pe 23 decembrie 2019 a fost ales președinte pentru 6 luni și nu ține nicio ședință acum. Nu s-a supus nimic la vot astăzi pentru că nu a vrut președintele Consiliului de Administrație.”, a declarat, într-o scurtă conferință de presă, Ana Maria Dimitriu, membru în CA al Spitalului Județean Focșani. ”Evident că președintele Consiliului de Administrație nu a vrut să țină ședința, a zis că nu-l interesează de noi. El a început să se lege și să vorbească de PNL, nu de activitatea spitalului sau a consiliului. Vedem că Spitalul Județean a devenit un fel de feudă a unora. Ne-am trezit cu invitat din partea Colegiului Medicilor domnul doctor Ochean. Și, fără nicio întrebare, ne-a persiflat, ne-a zis că nu-l interesează astfel de ședințe și să ne vedem de treaba noastră. Domnul doctor Ochean face parte din toate structurile, comisiile spitalului, e omniprezent în toate comisiile, ba, mai mult, s-a autoinvitat și la această ședință. Conform regulamentului, o ședință de CA poate fi convocată de majoritatea membrilor Consiliului de Administrație”, a susținut medicul Dragoș Cozma, alt membru al CA de la Spitalul Județean. Cel de-al treilea nou membru în CA, numit de Ministerul Sănătății, consilierul județean Ciprian Epure, s-a arătat nedumerit de faptul că vechiul CA s-a întrunit chiar înainte de Crăciun ca să-l numească pe Mihai Nedelcu în funcția de președinte al Consiliului de Administrație. ”Sunt curios cum de s-a întrunit consiliul chiar înainte de Crăciun ca să-l numească președinte pe Mihai Nedelcu. Acesta susține că este președinte timp de 6 luni și nu se poate face nimic. Mi s-a părut ciudat că președintele de CA a vrut să dezbată și să supună la vot o ordine de zi și a închis ședința că așa a vrut dânsul”, a declarat Ciprian Epure.

La rândul său, președintele CA, Mihai Nedelcu, le-a remis celor 3 noi membri o adresă, prin care le explica punctul său de vedere. ”Ordinea de zi înscrisă în cuprinsul convocatorului nu respectă prevederile legale în materie, după cum urmează: Referitor la punctul 1 ,,luarea la cunoștință a Ordinului Ministerului Sănătății nr. 64/ 20.01.2020’’, apreciez că acesta este lipsit de interes și de obiect și învederez că luarea la cunoștință a respectivului Ordin este deja o chestiune consumată de facto, respectivul normativ intrând în circuitul civil, producându-și efectele și fiind opozabil erga omnes. Referitor la punctul 2 ,,alegerea președintelui consiliului de administrație’’, consider că respectiva chestiune nu poate face obiectul discuției în momentul de față, raportat la prevederile art. 187 alin. (9) din Legea nr. 95/2006, potrivit cărora ,,ședinţele consiliului de administraţie sunt conduse de un președinte, ales cu majoritate simplă din numărul total al membrilor, pentru o perioadă de 6 luni.’’

Față de prevederile legale mai sus menționate, doresc să subliniez faptul că subsemnatul am fost ales prin vot, pentru o perioada de 6 luni, președinte al Consiliului de Administrație în ședința Consiliului din data de 23.12.2019. Totodată, având în vedere faptul că mandatul pentru funcția în care am fost desemnat se află în curs de desfășurare, învederez faptul că nu există niciun temei legal pentru încetarea respectivului mandat înainte de termenul legal. Referitor la punctul 3 ,,constituirea Consiliului de Administrație’’, consider că și acesta este lipsit atât de interes, cât și de obiect, față de prevederile Ordinului Ministerului Sănătății nr. 64/20.01.2020, care prevăd fără echivoc numirea a trei membri în Consiliul de Administrație, efectele respectivului act normativ producându-se ope legis, fără a mai fi nevoie de un act administrativ care să pună în aplicare respectivele efecte.”, se menționează în materialul transmis de către președintele CA, Mihai Nedelcu.

Consiliul de Administrație al Spitalului Județean ”Sf. Pantelimon” Focșani este alcătuit din 4 membri cu drept de vot: 3 reprezentanți ai Ministerului Sănătății și un reprezentant al Consiliului Județean Vrancea. În ultimii ani, președinte al CA a fost consilierul local PSD Mihai Nedelcu, reprezentantul CJ Vrancea. Cei 3 reprezentanți ai Ministerului Sănătății au anunțat că vor convoca o nouă ședință a Consiliului de Administrație al spitalului pentru mâine, la ora 15:00. Deja președintele CA, Mihai Nedelcu, le-a transmis că nu va fi prezent la această ședință. Cei 3 noi membri au precizat că vor sesiza Ministerul Sănătății cu privire la această situație, mai ales că unitatea medicală de la Focșani este singurul spital județean din țară aflat în administrarea Ministerului Sănătății și nu a autorităților locale sau județene.