Din această lună, statul ia peste o treime din banii câștigați de zilieri

0
9

De la 1 mai, firmelor care folosesc zilieri le-au crescut taxele la stat. Sau, dacă privim din prisma angajaților, aceștia trebuie să dea mai mult la stat din ceea ce câștigă. În această lună a intrat în vigoare Ordonanța de Urgență a Guvernului Nr. 26/2019, care aduce completări actului normativ referitor la munca zilierilor. ”Pentru veniturile realizate din activitatea prestată de zilieri începând cu veniturile lunii mai 2019, se datorează contribuţia de asigurări sociale datorată bugetului asigurărilor sociale de stat (CAS), conform prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, conferind zilierului calitatea de asigurat în sistemul public de pensii. Baza de calcul a CAS pentru zilieri o constituie remunerația brută primită pentru activitatea prestată de zilieri.”, precizează finanțiștii. Aceasta nu conferă, însă, zilierului calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate. 

Până la 30 aprilie a.c., angajatorii care foloseau zilieri plăteau 10% impozit pe venit. De la 1 mai, se adaugă încă un procent de 25% – contribuția la asigurările sociale de pensii. Asta înseamnă că, din totalul brut al salariului, zilierul rămâne fără un procent de 35%, bani care se duc la stat. Acest lucru a stârnit nemulțumiri în ambele tabere: angajatori și zilieri. Povara fiscală pică fie pe umerii uneia dintre părți fie pe ambele părți. Adică fie plătesc zilierii toate taxele, din salariul convenit dinainte, fie angajatorii se văd nevoiți să mărească veniturile zilierilor, astfel încât cei care muncesc să poată rămâne cu suma netă pe baza căreia s-au înțeles. Sau cele două părți vor ajunge la o înțelegere, ca povara fiscală să fie împărțită: angajatorul mărește, puțin, salariul, iar zilierul achită întreg procentul de 35% din noul salariu brut.

Până la 30 aprilie, zilierii puteau fi folosiți în următoarele domenii: agricultură – diviziunea 01, silvicultură – diviziunea 02, piscicultură – diviziunea 03. Începând cu data de 1 mai, se extind categoriile de activități ce pot fi executate de către zilieri. Noile domenii în care pot fi angajați zilierii sunt:
– activităţi de organizare a expoziţiilor, târgurilor şi congreselor – grupa 823;                          – publicitate – grupa 731;
– activităţi de interpretare artistică – spectacole – clasa 9001, activităţi-suport pentru interpretarea artistică – spectacole – clasa 9002 şi activităţi de gestionare a sălilor de spectacole – clasa 9004;
– creşterea şi reproducţia animalelor semidomesticite şi a altor animale – clasa 0149;
– activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente – diviziunea 5621;
– activităţi de întreţinere peisagistică – plantarea, îngrijirea şi întreţinerea de parcuri şi grădini, cu excepţia facilităţii de locuit particulare clasa 8130;
– restaurante – clasa 5610;
– baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor – clasa 5630;
– activităţi ale grădinilor zoologice, botanice şi ale rezervaţiilor naturale – clasa 9140.