Dilema PNL Vrancea: opoziție sau doar mârâieli la PSD?

0
Cele două formațiuni care au format noul PNL Vrancea au încheiat anul 2015 cu șefi noi, Cristian Bălosu la ex-PDL și Cătălin Toma la ex-PNL. Schimbarea liderilor era ceva firesc, dar absolut necesară era schimbarea de mentalitate, de viziune politică, de atitudine, de mesaj. Urma un an electoral foarte important și era nevoie de schimbări serioase pentru ca Partidul Național Liberal, rezultat din fuziunea PNL-PDL, să poată concura cu succes mastodontul PSD al lui Oprișan. Schimbările de la vârf au adus ceva forțe proaspete dar și multă tensiune, multe lupte interne care au măcinat energiile și, implicit, posibilele reușite politice. Iar rezultatele alegerilor locale au fost în nota disputelor interne, cu responsabili mai noi sau mai vechi.
Liniștea nu s-a abătut, însă, asupra peneliștilor vrânceni nici după alegerile locale. Urmează alegerile parlamentare cu locuri eligibile foarte puține (maximum 3, cu redistribuire). Grupurile își aleg favoriții sau, mai bine spus, aspiranții își caută cât mai mulți susținători. Poate că doar președintele filialei județene, Cătălin Toma, nu ar avea emoții în desemnarea sa pe un loc eligibil. În rest, bătălia e aprigă. Unii susțin că filiala ar trebui ruptă de ițele subterane care o leagă de PSD&Oprișan. Alții văd o continuitate pentru a nu bulversa anumite sensibilități. Unii ar vrea că PNL Vrancea să nu mai fie o organizație aflată sub patronajul nevăzut al lui Oprișan. Alții susțin că n-ar fi dracul chiar așa de negru și că, după iureșul electoral, s-ar putea regăsi punți de comunicare. Unii susțin opoziția clară față de PSD. Alții ar prefera catifeaua și doar în campania electorală câte un bici cu ciucurași.
În cazul în care zvonul lansat anul trecut, cum că Marian Oprișan ar candida la alegerile parlamentare (cu înclinație spre Senat) pentru a obține, apoi, o funcție importantă, atunci președintele PNL Vrancea ar trebui, teoretic, să candideze pe lista camerei unde se va afla și candidatura lui Oprișan. Dacă Oprișan va candida pentru Senat, atunci și Cătălin Toma va trebui să se înscrie în cursa pentru un loc de senator. Vrancea va avea doar doi senatori și în mandatul următor iar în mod normal locurile ar reveni principalelor formațiuni politice. Dar cum lucrurile nu sunt clare în PNL Vrancea, o variantă (destul de practică) ar fi ca un reprezentant din fostul PDL să fie desemnat candidat pe primul loc pe lista PNL pentru Senat. Se știe că foștii pedeliști s-au remarcat printr-o atitudine mai dură anti-PSD&Oprișan, în timp ce foștii peneliști au preferat o opoziție de weekend, cu mănuși și mască de protecție. O confruntare directă Oprișan-candidat PNL (ex-PDL) pentru Senat (chiar dacă este vorba de vot pe liste de partid) ar însemna o mobilizare a activului penelist radical, opozant al PSD. Important va fi și locul al doilea de pe lista pentru Camera Deputaților, loc considerat eligibil la redistribuire. Asta doar dacă PNL Vrancea va obține peste 30% din voturi. Cel care va ocupa acest loc are nevoie de forță de convingere, de rezistență la efort, de fonduri însemnate pentru a mobiliza, în primul rând, toți aleșii locali și activiștii PNL din județ. Nu trebuie uitați nici oamenii din secțiile de votare, pentru că inclusiv în Focșani, la nivelul scrutinului local din 5 iunie 2016, unii reprezentanți PNL în secțiile de votare au ”cedat/defectat” în ziua votului, mai ales că rămăseseră singurii ”nepreluați” de PSD (care avea președinții și locțiitorii ”apolitici” ai birourilor secțiilor de votare precum și reprezentanții tuturor celorlalte partide).
Mingea liniei pe care o va urma PNL Vrancea în campania electorală pentru parlamentare dar și în perioada post-electorală este în mâna conducerii actuale a filialei. Dincolo de jocurile de culise de la nivel național, de anumite afinități sau disensiunii între lideri naționali și lideri locali, de influențele din interiorul dar și din exteriorul filialei județene, Toma&comp au ocazia să demonstreze, măcar de acum înainte, că și-au învățat lecția, că s-au maturizat politic și că pot scoate PNL Vrancea din ograda PSD. Dacă nu pot, dacă nu vor, dacă nu știu … asta se va vedea în scurt timp.