Deputatul PSD Nicușor Halici vrea să-i scape pe corupți

0

Deputatul PSD Vrancea Nicușor Halici a semnat o inițiativă legislativă prin care se urmărește ușurarea pedepselor pentru o serie de infracțiuni de corupție. Mai mult, această inițiativă prevede stabilirea unui prag de 200.000 de euro pentru abuzul în serviciu. Abia pentru o pagubă materială mai mare de 200.000 euro cauzată unei persoane fizice sau juridice, fapta funcţionarului public se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani. Această inițiativă legislativă a fost semnată de 39 de parlamentari PSD și depusă cu câteva zile înainte de Crăciun, pe data de 18 decembrie. Nicușor Halici a făcut parte și din celebra comisie ”Iordache” care a modificat la foc automat legile justiției, în sensul dorit de coaliția majoritară PSD-ALDE-UDMR.

Printre infracțiunile care vor beneficia de pedepse mai ușoare conform inițiativei PSD se mai numără:

– darea de mită se va pedepsi cu închisoare de la 6 luni la 5 ani (acum e între 2 și 7 ani);

– limita inferioară a pedepsei pentru luarea de mită este scăzută de la 3 ani, cât e în prezent, la 1 an, cum e în proiectul PSD;

– traficul de influență va fi pedepsit cu închisoare de la 1 la 5 ani (acum e de la 2 la 7 ani).

În  plus, pedepsele cu închisoarea de până la 3 ani ar urma să fie executate la domiliciu. Iar detenţia la domiciliu se aplică şi persoanelor condamnate la peste 3 ani deînchisoare, dar care au cel puţin 60 de ani sau suferă de bolile grave.