De teamă că nu-i ies jocurile, CNA îl ajută pe Dragnea și dă liber la campanie electorală în zilele referendumului

0
104

Puterea politică și instituțiile publice încearcă să facă tot posibilul pentru ca referendumul pentru revizuirea Constituției să aibă succesul de care are mare nevoie PSD. În primul rând, organizarea referendumului are mari lacune, fiind multe aspecte făcute ”pe picior”, la repezeală, în termene scurte. În al doilea rând, s-a prelungit cu încă o zi desfășurarea referendumului. În al treilea rând, s-a remarcat o relaxare a condițiilor de exercitare și securizare a votului, astfel încât se lasă loc liber pentru diverse acțiuni de fraudare a votului, așa cum s-a mai întâmplat din 1990 și până acum. În acest context se înscrie și recenta decizie a Consiliului Național al Audiovizualului. După ce, inițial, CNA a stabilit niște reguli de reflectare obiectivă, conform legilor în vigoare, a referendumului pe posturile de radio și televiziune, instituția a revenit, pe ultima sută de metri, schimbând regula în timpul jocului. Iată ce spune Decizia CNA nr. 441/20.09.2018:

ART. 8 – De la încheierea campaniei pentru referendum şi până la ora închiderii urnelor sunt
interzise:
a) prezentarea de sondaje de opinie, difuzarea anchetelor de tip vox pop prevăzute la art. 7
alin. (3);
b) dezbateri şi comentarii legate de problema supusă referendumului;
c) îndemnuri de a vota pentru sau împotriva propunerilor ce fac obiectul referendumului, ori îndemnuri de a vota sau de a nu vota.

Însă, pe 2 octombrie, CNA emite Decizia nr. 454, care modifică pct. c al art.8, după cum urmează:

Art. I – Litera c) a articolului 8 din Decizia C.N.A. nr. 441 din 20.09.2018
privind reflectarea pe posturile de radio şi de televiziune a referendumului naţional
pentru revizuirea Constituţiei din 6 şi 7 octombrie 2018, publicată în Monitorul Oficial
al României, Partea I, nr. 813 din 21 septembrie 2018, se modifică după cum urmează: „c) îndemnuri de a vota pentru sau împotriva propunerii ce face obiectul referendumului.”

Prin această modificare se dă, practic, liber, la campanie electorală în cele două zile de votare a referendumului. Îndemnul de a vota sau de a nu vota nu mai este interzis/ incriminat, spre mulțumirea PSD&BOR, care și-au dat mâna pentru a se îndeplini cvorumul de validare și pentru a trece referendumul, în beneficiul ambelor părți. Astfel, Dragnea&comp scapă de frica vreunei condamnări pentru campanie electorală în zilele votării. După cum se știe, Liviu Dragnea a primit o condamnare la doi ani cu suspendare tocmai pentru acest gen de fapte, săvârșite în ziua referendumului pentru demiterea președintelui Traian Băsescu, în vara anului 2012.