Danezii și PSD își apără porcii

0
714

În aceste zile în care autoritățile române omoară porcii din gospodăriile și din fermele românilor din Brăila, Tulcea, Ialomița, Constanța, Galați, Sălaj, Satu Mare sau Bihor, șeful Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor s-a întâlnit cu omologul său din Danemarca. Conform unui comunicat al ANSVSA, ”specialistul danez a fost invitat de către președintele ANSVSA, dr. Geronimo Brănescu, în urma discuțiilor despre evoluția pestei porcine africane în Europa, purtate cu prilejul întâlnirii șefilor servicilor veterinare care a avut loc la Bruxelles, în intervalul 10 – 11 iulie. Dr. Sten Mortensen este un reputat epidemiolog și în calitate de șef al Departamentului de Sănătate Animală, a gestionat controlul și eradicarea focarelor de boli ale animalelor, care au afectat Danemarca începând cu anul 2002. În urma discuțiilor s-a hotărât realizarea, în colaborare, a unui studiu epidemiologic care să analizeze modul în care s-au contaminat gospodăriile populației, pentru a găsi cele mai bune soluții de prevenire a pătrunderii virusului în efectivele sănătoase de porci.”

De ce sunt interesate autoritățile veterinare din Danemarca de pesta porcină africană din România? Răspunsul este foarte simplu: danezii au mari investiții făcute în România, inclusiv în Vrancea, în complexe de creștere și reproducție a porcilor. Conform unor estimări, compania ar deține circa 500.000 de porci în fermele din România. Ce ar însemna să se audă de faptul că virusul pestei porcine africane ar fi găsit în fermele danezilor? Răspunsul este clar…

Compania daneză de creștere a porcilor și-a asigurat relații foarte bune cu autoritățile de la București și cu factorii politici, acolo unde a găsit loc de negociere. În Vrancea, compania este strâns legată de puterea PSD, oamenii din jurul lui Marian Oprișan fiind în diverse relații și combinații cu șefii fermelor de creștere a porcilor. Prin urmare, ca o speculație de presă, este greu de crezut că virusul pestei porcine africane ar putea fi ”identificat” în fermele danezilor.

De asemenea, așa cum scrie presa națională (Libertatea), fiul președintelui PSD, Liviu Dragnea, a reușit să vândă din timp peste 10.000 de porci din fermele sale, până la răspândirea virusului pestei porcine africane.